Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

William Boyd napíše ďalšiu knihu o agentovi 007 Jamesovi Bondovi

V súčasnosti Jamesa Bonda predstavuje britský herec Daniel Craig. Foto: TASR/AP

Ďalší triler o Jamesovi Bondovi zatiaľ ešte nemá názov.

Londýn 12. apríla (TASR) - Uznávaný britský prozaik Wiliam Boyd sa stane ďalším z pokračovateľov zosnulého Iana Fleminga, autora kníh o dobrodružstvách agenta 007 Jamesa Bonda. Oznámilo to dnes vydavateľstvo HarperCollins Publishers.

Uviedlo, že Boyd súhlasil s napísaním ďalšieho trileru o Jamesovi Bondovi, ktorý zatiaľ ešte nemá názov.

William Boyd je autorom románov Restless (Věčný neklid, Mladá fronta 2007) či Any Human Heart (Každé lidské srdce, Baronet 2004) a ďalších. V príbehoch o agentovi 007 bude pokračovateľom Sebastiana Faulksa a Jeffreyho Deavera, ktorí tiež napísali detektívky o Jamesovi Bondovi.

Samotný Boyd označil možnosť napísať špionážnu bondovku za príležitosť, ktorú človek dostane raz za život. Povedal, že chce dej príbehu umiestniť na koniec 60. rokov a vrátiť dobrodružstvám Jamesa Bonda klasický štýl rozprávania, aký mali za života Fleminga, ktorý zomrel v roku 1964.

Najznámejším predstaviteľom špióna 007 bol Sean Connery
Foto: TASR/AP
"Keď ma pozostalosť Iana Fleminga vyzvala, aby som napísal nový román o Jamesovi Bondovi, ihneď som súhlasil," uviedol Boyd vo vyhlásení. "Tá možnosť sa mi zdala neuveriteľne vzrušujúca a stimulujúca... Otec ma zoznámil s románmi Jamesa Bonda v 60. rokoch a ja som ich vtedy prečítal všetky. Mojím favoritom boli Srdečné pozdravy z Ruska (1957).

Boyd povedal, že sa chce vrátiť k prístupu Fleminga, ktorý spoliehal na krátke príbehy s dobre vykreslenou zápletkou. Producenti filmov o Jamesovi Bondovi, ktorého v súčasnosti predstavuje Daniel Craig, sa postupne vzdali niektorých z tradičných prvkov vyskytujúcich sa v prvých Flemingových príbehoch, ako bol Goldfinger (1959).

Boydova kniha by mala vyjsť na jeseň roku 2013, 60 rokov po vydaní prvej Flemingovej bondovky Casino Royale (1953). Fleming napísal 14 bondoviek.

Zomrel krátko po tom, ako mu prvé z filmov o agentovi 007 priniesli svetovú slávu.