Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Woody Allen poprel obvinenie adoptívnej dcéry, že ju v detstve zneužil

Woody Allen Foto: TASR/AP Photo

Dylan Farrowová vo svojom liste označila Allena za žijúci príklad zlyhania spoločnosti v oblasti ochrany obetí zneužívania.

Los Angeles 8. februára (TASR) - Americký filmový režisér Woody Allen (78) v piatok poprel nedávne obvinenia svojej adoptívnej dcéry Dylan Farowovej (28), že ju sexuálne zneužil, keď mala sedem rokov. V otvorenom liste, ktorý na svojej webovej stránke zverejnili noviny New York Times, trval na tom, že si toto obvinenie vymyslela jej matka, herečka Mia Farrowová, s ktorou v tom čase urputne bojoval o opatrovníctvo Dylan.

Noviny priniesli Allenovu reakciu päť dní nato, ako Dylan Farrowová vyrozprávala novinám svoju verziu príbehu a slávneho režiséra prvýkrát verejne obvinila zo zneužitia. Jej otvorený list zverejnil v nedeľu na svojom blogu redaktor denníka New York Times Nicholas Kristof.

"Nezneužil som Dylan," napísal Allen. "Ľúbil som ju a dúfam, že raz pochopí, ako bola švindľom okradnutá o milujúceho otca a zneužitá matkou, ktorá sa viac zaujímala o svoj kypiaci hnev ako o dobro svojej dcéry," citovala ho agentúra Reuters.

Dylan Farrowová, ktorá sa vydala a žije na Floride pod iným menom, vo svojom liste označila Allena za žijúci príklad zlyhania spoločnosti v oblasti ochrany obetí zneužívania. V priebehu svojho detstva a mladosti ju prenasledovali myšlienky, že Allen z kauzy vyšiel beztrestne. Obvinila tiež filmový priemysel, že obvinenia zamietol pod koberec. Hollywood podľa nej zatvára oči a Allena oslavuje na udeľovaní cien.

V minulom roku jej oneskorene diagnostikovali posttraumatickú stresovú poruchu. Keď tento rok v januári počula o udelení Zlatého glóbusu pre Allena za celoživotné dielo, schúlila sa na posteli do klbka a hystericky plakala.

List pre hercov

Dylan Farowová
Foto: TASR/AP Photo
Allenov najnovší film Jasmínine slzy bol nominovaný na troch Oscarov. Dylan Farrowová v liste vyzvala jeho hlavných predstaviteľov Cate Blanchettovú, Aleca Baldwina a Louisa Szekelyho, známeho ako Louis C.K., aby prehodnotili svoj vzťah s režisérom. "Čo keby to bolo vaše dieťa," spýtala sa.

Právnik 78-ročného režiséra vydal v reakcii krátke stanovisko, v ktorom opätovne vznesené obvinenie odmietol: "Je smutné, že príbeh vykonštruovaný pomstychtivou milovanou osobou sa po 20 rokoch opäť objavil po tom, čo ho plne preverili a zamietli nezávislé orgány. Za Dylanine problémy nie je vinná ani Dylan, ani Woody Allen."

Spomínané obvinenie nie je nové. Už v roku 1992 ho vzniesla režisérova bývalá partnerka, herečka Mia Farrowová, ktorá s ním v tom čase urputne bojovala o opatrovníctvo pre Dylan po tom, čo zistila, že mal pomer so svojou vtedy 19-ročnou adoptívnou dcérou Soon-Yi. Obaja sa v roku 1997 vzali a majú spolu dve dcéry. Allen vtedy Farrowovej vyčítal, že obvinenie so zneužívania si vymyslela z pomstychtivosti a s cieľom zmanipulovať ich deti vo svoj prospech. Režisér spor o opatrovníctvo prehral, ale vyšetrovanie bolo v roku 1994 nastavené.