Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

X. Stredoeurópsky festival súčasného talianskeho filmu

Scialla! Foto: Taliansky kultúrny inštitút

Festival súčasného talianskeho filmu Mittelcinemafest, ktorý sa v dňoch 19. – 26. novembra koná v Kine Mladosť, má za sebou úspešné otvorenie a po štyroch projekciách sa preklopil do druhej polovice.

Bratislava 22. novembra (TASR-OTS) - Na úvod festivalu Bratislavu navštívil taliansky spisovateľ, novinár a literárny kritik Emanuele Trevi, ktorý početnému slovenskému publiku priblížil prostredníctvom svojej knihy „Qualcosa di scritto“ (nominácia na cenu Premio Strega 2012 a Cena Európskej únie za literatúru 2012) a prostredníctvom rozprávania osobnosť režiséra a spisovateľa Piera Paola Pasoliniho. Tento román s prvkami eseje vychádza z pôsobenia autora v Nadácii P. P. Pasoliniho, ktorú po jeho smrti založila a viedla jeho verná priateľka, herečka a speváčka Laura Betti. Hoci kniha nebola preložená do slovenského jazyka, stretnutie s autorom ako aj následne premietaný dokument „Laurina vášeň“ (r. Paolo Petrucci, IT, 2011) ponúkli pohľad na dve výrazné osobnosti talianskeho kultúrneho a spoločenského života 60tych a 70tych rokov. Sám Trevi sa o nich vyjadril takto: „Ľudia ako Pier Paolo alebo Laura by mali existovať v každej dobe, pretože dokázali poukazovať na neduhy v spoločnosti, reagovať na tlak zvonka a presadzovať svoje vlastné názory otvorene, bez strachu, že sa dostanú do nemilosti.

Po dvoch filmových večeroch záujem divákov o jednotlivé projekcie potvrdil, že talianska komédia má svojich pokračovateľov a má svoje oddané publikum. Preplnená sála a výbuchy smiechu počas Verdoneho komédie Miesta na státie v raji či filmu Scialla!, v ktorom si zahrala aj známa talianska herečka, Slovenka Barbora Bobulova, sú iba dôkazom toho, že taliansky film stále rezonuje v povedomí slovenského diváka a aj nasledujúce dva večery si do Kina Mladosť pritiahne svojich priaznivcov. Čakajú nás dve vynikajúce snímky: komédia Kryptonit, režisérsky debut Ivana Cotronea o krehkých a často pokryteckých vzťahoch v typickej talianskej rodine; a mnohými cenami ovenčený Román o jednom masakri od úspešného režiséra Marca Tullia Giordanu, ktorý zaujme remeselným spracovaním, no najmä aktuálnosťou témy zachytávajúcej pálčivé otázky novodobých talianskych dejín.

V pondelok 26. novembra o 18.00 hod v Pálffyho paláci na Zámockej ulici 47 sa festival zavŕši koncertom venovaným slávnym filmovým skladbám v podaní sláčikového kvarteta Bakura ensemble (N. Rota, N. Piovani, G. Bregovic, Vangelis, Y. Tiersen, P. Glass, C. Gardel, A. Piazzola). Vstup na podujatie je voľný.

Podrobný program festivalu nájdete na stránke Talianskeho kultúrneho inštitútu: www.iicbratislava.esteri.it
Zdieľať nás môžte aj na facebooku a Mittelcinemafest 2012 má tiež svoju fb stránku.
Vstupenky na filmové predstavenia sú v predaji online na: www.predpredaj.sk a tiež v pokladni Kina Mladosť každý deň vždy hodinu pred predstavením.