Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Xindl X vydáva siedmy štúdiový album Terapie

Na snímke český spevák Xindl X, vlastným menom Ondřej Ládek vystupuje na Bratislavskom majálese 2016 na Tyršovom nábreží v Bratislave, 7. mája 2016, foto z archívu. Foto: TASR - Michal Svítok

Spolu s albumom, ktorý obsahuje 11 skladieb, vychádza aj nový videoklip k singlu Lovec perel, ktorý Ládek napísal pre svoju ženu.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Pesničkár a scenárista Ondřej Ládek, známy pod svojím pseudonymom Xindl X, vydáva nový, v poradí siedmy album s názvom Terapie. Ide o najosobnejší a najotvorenejší album, ktorý Xindl X pokrstí a predstaví fanúšikom na svojom doposiaľ najväčšom koncerte 25. novembra v pražskom O2 Universe. TASR o tom informoval PR manažér Tomáš Karpel.

„Všetky pesničky na album som napísal počas lockdownu, v prvej vlne covidu. Skladanie a textovanie bolo to jediné, čo mi pomáhalo veriť, že svet je stále normálny a že nežijeme koniec sveta. Vždy ráno vstať, zobrať gitaru a začať skladať, to bola pre mňa terapia, aby som sa nezbláznil,“ vysvetľuje názov novinkového počinu Xindl X.

Spolu s albumom, ktorý obsahuje 11 skladieb, vychádza aj nový videoklip k singlu Lovec perel, ktorý Ládek napísal pre svoju ženu.

„Chcel som, aby bol album hudobne pestrý a chcel som tam mať aj folkové piesne s nádychom country a americany, rovnako moderné popové piesne, ktoré sa neboja elektroniky. A ideálne tieto vplyvy miešať vo vnútri jednotlivých piesní. Verím, že sa to podarilo,“ charakterizuje album spevák.
Na snímke český spevák Xindl X, vlastným menom Ondřej Ládek vystupuje na Bratislavskom majálese 2016 na Tyršovom nábreží v Bratislave, 7. mája 2016, foto z archívu.
Foto: TASR/Michal Svítok

Nový album je naozaj žánrovo najpestrejší z doterajšej tvorby Xindla X. Objavia sa tam úplne nové, ale aj prv vydané skladby ako Sebelovesong či Něco je ve vzduchu, ktoré boli zaradené do koncertných setlistov v rámci letnej festivalovej sezóny. Skladba Má chata, můj hrad zároveň sprevádza nový komediálny seriál Osada, ktorý diváci môžu sledovať od 3. septembra prostredníctvom Českej televízie.

„Túžba po pestrosti bola jedným z dôvodov, prečo som na albume pracoval s dvoma producentmi. Na jednej strane s Dalíkom Cidlinským, ktorý bol pri vzniku väčšiny mojich doterajších albumov, takže často pozná moje predstavy o smerovaní pesničky predtým, než mu ju poviem, na druhej strane s Honzom Steinsdorferom, s ktorým som ešte predtým nespolupracoval, takže sme mohli skúšať moje skladby poňať inak, ako som dovtedy zamýšľal. Zásadnou osobou albumu je aj gitarista Pepa Štěpánek, o ktorom som vždy vedel, že vie perfektne zahrať ako folk a country, tak aj moderný pop. A preto svojimi gitarovými partami spája svety oboch producentov,“ dodáva Ládek.