Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Do Talianska vrátili stovky nelegálne vyvezených antických artefaktov

Ilustračná snímka. Foto: TASRAP

Na Belgičana bolo podané trestné oznámenie za krádež a nelegálny vývoz, píše APA.

Rím 21. júna (TASR) - Približne 800 nelegálne vyvezených antických artefaktov v trhovej hodnote zhruba 11 miliónov eur sa od súkromného zberateľa z Belgicka vrátilo do Talianska po niekoľkých rokoch vyšetrovania, uviedla v pondelok talianska polícia. Informujú o tom agentúry APA a AP.

Oddiel talianskej polovojenskej polície Carabinieri špecializujúci sa na ochranu kultúrneho dedičstva uviedol, že vyšetrovanie prípadu sa začalo ešte v roku 2017. Talianski experti vtedy v katalógu pre výstavu v múzeu vo švajčiarskej Ženeve o antickej civilizácii Talianska spozorovali fotografiu stély z predrímskych čias.

Experti zistili, že fragment tej istej stély sa nachádza v múzeu v talianskom regióne Apúlia, z čoho vyplývalo, že celý artefakt museli vykopať v rovnakej oblasti. Taliansky zákon zakazuje vývoz kultúrnych artefaktov nájdených na území krajiny, píše AP.

Vyšetrovanie viedlo k objaveniu až 781 ďalších artefaktov vrátane amfor a ďalších váz, keramiky, stél a sošiek. Artefakty boli mimoriadne vzácne a pozoruhodné a podľa odborníkov sa datujú do šiesteho a tretieho storočia pred Kristom. Mnoho z nich bolo vydrancovaných z antických hrobiek v talianskej Apúlii, uviedli vo vyhlásení Carabinieri.

Vyšetrovatelia našli stélu, ktorá pôvodne upútala pozornosť talianskych expertov, v dome belgického zberateľa blízko mesta Antverpy. Zberateľ sa početnými súdnymi odvolaniami domáhal toho, aby si predmety mohol ponechať, belgická justícia ich však nakoniec zamietla.

Akciu koordinovala prokuratúra v juhotalianskom meste Foggia a uskutočnila sa v spolupráci s Agentúrou EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust). Na Belgičana bolo podané trestné oznámenie za krádež a nelegálny vývoz, píše APA.