Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Z. Dzurjanin: Len 242 obcí na Slovensku nemá žiadny kostol

Na ilustračnej snímke Národná kultúrna pamiatka, Kostol svätého Jakuba v Levoči s najvyšším gotickým oltárom na svete Foto: TASR/Oliver Ondráš

Fotograf Zdenko Dzurjanin vyfotil všetky kostoly a tento spôsob spoznávania Slovenska si pochvaľuje.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Na Slovensku je v súčasnosti 4158 kostolov. Len 242 obcí z takmer 3000 nemá žiadny svätostánok. Fotograf Zdenko Dzurjanin vyfotil všetky kostoly a tento spôsob spoznávania Slovenska si pochvaľuje. „Chcel som spoznať krajinu, v ktorej žijem a to sa dá najlepšie urobiť tak, že navštívite každú obec a vyberiete si niečo, čo je pre ňu charakteristické. Myslím si, že kostoly spĺňajú toto kritérium,“ povedal v rozhovore pre TASR Dzurjanin, ktorý nemá favorizovaný kostol a zapáčili sa mu viaceré z nich.

„Páčia sa mi rôzne kostoly a rôznych vyznaní. Z rímskokatolíckych sa mi páči svätostánok v mestskej časti Stráňany v Michalovciach. Je to moderná stavba z roku 2008, ktorá pripomína loď. Zaujal ma evanjelický kostol v obci Potoky v okrese Púchov, ktorý má fialové zafarbenie. Gréckokatolícky chrám v Sečovskej Polianke má zasa veľmi orientálny ráz,“ vysvetlil Dzurjanin.

Za kostolmi precestoval takmer pol milióna kilometrov počas ôsmich rokov. Išiel za nimi peši, na bicykli, autobusom, vlakom a aj autom. Niektoré kostoly našiel na netradičných miestach. „Napríklad v obci Riečnica, ktorá sa nachádza pri Novej Bystrici na Kysuciach, majú veľmi dobre schovaný kostol. Stojí pri vodnej nádrži a autom sa k nemu nedá dostať, preto som musel ísť za ním 11 kilometrov pešo,“ konštatoval Dzurjanin s tým, že najviac kostolov je na východnom Slovensku, kde sú obce aj s piatimi naraz.

Dzurjanin fotí kostoly aj naďalej, lebo stále pribúdajú. V súčasnosti opäť cestuje po Slovensku a fotí v rámci spoločného projektu s TASR pamätníky prvej svetovej vojny pri príležitosti budúcoročnej storočnice ukončenia tohto konfliktu. „Vidno, že sa blíži sté výročie. Pri pamätníkoch sú kvety, horia sviečky, ľudia sa starajú o ich vzhľad. Je evidentné, že chcú vzdať hold obetiam prvej svetovej vojny. Keď som dofotil všetky kostoly, tak som si uvedomil, že som tým prispel k zachovaniu kultúrneho dedičstva. Podobný cieľ mám aj pri pamätníkoch,“ dodal Dzurjanin.