Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Za riaditeľku bratislavského múzea odporučili vymenovať Z. Palicovú

Na archívnej snímke Zuzana Palicová. Foto: TASR - Martin Baumann

Palicová bola vedením múzea poverená od apríla 2021 po tom, čo požiadal o uvoľnenie z funkcie dlhoročný riaditeľ múzea Peter Hyross.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Riaditeľkou Múzea mesta Bratislavy by sa od mája mala stať Zuzana Palicová, ktorá od apríla minulého roka organizáciu aj dočasne vedie. Vymenovať do tejto funkcie ju bratislavskému primátorovi odporučila výberová komisia. Konečné slovo však bude mať vo štvrtok (28. 4.) mestské zastupiteľstvo.

Výberová komisia odporučila Palicovú, pretože začala transformáciu múzea na modernú inštitúciu. "To sa odrazilo v spôsobe, ako o jej rozvoji uvažuje v najbližších rokoch. V rámci výberového konania predstavila modernú koncepciu riadenia s dôrazom na tímovú prácu a implementáciu zmien potrebných pre kvalitné fungovanie múzea," uvádza sa v materiáli, o ktorom bude rokovať mestské zastupiteľstvo.

Za čiastočnú prednosť kandidátky označila komisia aj znalosť procesov v štruktúre bratislavského magistrátu a vzťahov v rámci celého systému. "Je dôležité, aby v krátkom čase investovala energiu a kapacitu do posilnenia internej komunikácie a súdržnosti kolektívu, v ktorom budú zohľadnené potreby všetkých vekových skupín zamestnancov," skonštatovala komisia.

Ako tvrdí, z uchádzačov je Palicová najvhodnejšou osobou pre nastavenie procesov tak, aby sa z Múzea mesta Bratislavy stala inštitúcia, ktorá bude napomáhať upevňovať demokratické princípy, európske hodnoty a hrdosť Slovákov na ich hlavné mesto. Ocenili tiež jej rozsiahly sumár kontaktov v oblasti súčasnej kultúry.

"Na vypočutí sa zaviazala urobiť všetko preto, aby dokázala rýchlo a účinne obsadiť existujúce miesta pre odborníkov z oblasti spoločenských vied a vytvoriť nové, ktoré podľa jej slov zvýšia kvalitu práce," spresnilo mesto v materiáli.

Palicová bola vedením múzea poverená od apríla 2021 po tom, čo požiadal o uvoľnenie z funkcie dlhoročný riaditeľ múzea Peter Hyross.

Múzeum mesta Bratislavy, najstaršie múzeum s nepretržitou prevádzkou na Slovensku, tvorí sieť 11 stálych expozícií - tematických múzeí. Tie sú situované predovšetkým v historickom centre Bratislavy.