Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Začal sa filmový festival Berlinale

Na festivale Berlinale bude premietnutých zhruba 340 filmov z celého sveta. Porota, ktorej tento rok predsedá anglický oscarový herec Jeremy Irons, odovzdá prestížne ocenenia na galavečeri 29. februára. Najvyšším ocenením je Zlatý medveď. Foto: TASR/AP

Na festivale bude premietnutých zhruba 340 filmov z celého sveta. Porota, ktorej tento rok predsedá anglický oscarový herec Jeremy Irons, odovzdá prestížne ocenenia na galavečeri 29. februára.

Berlín 21. februára (TASR) - V nemeckej metropole sa vo štvrtok večer začal filmový festival Berlinale, prvé z európskych veľkých podujatí svojho druhu. Tento 11-dňový festival otvorila premiéra americko-kanadskej drámy "My Salinger Year" režiséra Philippa Falardeaua. Informujú o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Otvorenie festivalu zatienil stredajší masaker v meste Hanau a prítomní si jeho obete uctili minútou ticha. "Berlinale sa stavia proti násiliu a rasizmu," uviedli organizátori vo vyhlásení po tom, ako prokuratúra potvrdila, že páchateľ, ktorý zastrelil deväť občanov cudzieho pôvodu a svoju matku, mal krajne pravicové názory.

Na festivale bude premietnutých zhruba 340 filmov z celého sveta. Porota, ktorej tento rok predsedá anglický oscarový herec Jeremy Irons, odovzdá prestížne ocenenia na galavečeri 29. februára. Najvyšším ocenením je Zlatý medveď.

Cenu za celoživotný prínos si preberie britská herečka Helen Mirrenová, zatiaľ čo bývalá prvá dáma Spojených štátov Hillary Clintonová sa zúčastní na projekcii päťdielneho dokumentu o svojom živote. Medzi ďalšími účastníkmi festivalu figurujú Javier Bardem, Elle Fanningová, Salma Hayeková, Cate Blanchettová či Sigourney Weaverová.

Organizátori koncom januára oznámili, že zrušili Cenu Alfreda Bauera - jedného z jeho zakladajúcich režisérov - po tom, ako vyšla najavo jeho nacistická minulosť; bol aktívnym členom organizácie založenej nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom a kontrolujúcej filmový priemysel v tretej ríši.