Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Začala sa druhá fáza filmového festivalu Berlinale

Atmosféra filmového festivalu Berlinale. Foto: TASR/AP

Prvý večer premietania pod holým nebom na berlínskom Múzejnom ostrove otvorili výkonná riaditeľka a umelecký riaditeľ tohto festivalu - Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian.

Berlín 10. júna (TASR) - Po mesiacoch neistoty spôsobených pandémiou nového koronavírusu sa v stredu večer napokon predsa len začala druhá fáza filmového festivalu Berlinale, a to premietanie pre divákov. Informovala o tom agentúra DPA.

Prvý večer premietania pod holým nebom na berlínskom Múzejnom ostrove otvorili výkonná riaditeľka a umelecký riaditeľ tohto festivalu - Mariette Rissenbeeková a Carlo Chatrian.

Podľa nemeckej ministerky kultúry Moniky Grüttersovej išlo o chvíľu, na ktorú všetci čakali. Podujatie podľa jej slov ukázalo, že "nový začiatok pre kultúru" je možný aj počas pandémie. "Toto nám už chýbalo. Užijeme si to, možno tak, ako nikdy predtým," dodala.

Premietanie pre verejnosť otvoril film The Mauritanian (Mauritánec: Deník z Guantánama). V ňom stvárňuje americká herečka Jodie Fosterová obhajkyňu muža, ktorý bol bez vznesenia akýchkoľvek obvinení zadržaný a uväznený v Guantanáme.

Podľa slov Chatriana je zatiaľ ťažké predvídať, či bude mať pandémia pre filmový priemysel dlhodobé dôsledky. Pre koronavírus boli kiná dlhé mesiace zatvorené a komplikované bolo na mnohých miestach aj natáčanie filmov, pripomína DPA.

Medzinárodný filmový festival Berlinale patrí spolu s festivalmi v Cannes a Benátkach k trom najprestížnejším a najväčším podujatiam svojho druhu. Pre pandémiu nového koronavírusu sa tento rok koná v dvoch fázach - prvá, súťažná, prebehla od 1. do 5. marca výhradne on-line, druhá, verejná časť prebieha od stredy 9. júna do 20. júna, pričom všetky premietania sa konajú vonku.

Hlavnú cenu tohoročného, v poradí už 71. ročníka, filmového festivalu Berlinale, Zlatého medveďa, získala v marci satirická snímka rumunského režiséra Radu Judeho s distribučným názvom Bad Luck Banging or Loony Porn.