Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Začali Kremnické gagy, prinesú viac ako 100 predstavení

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Kremnické gagy sa konajú za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení. Kapacity jednotlivých scén a priestorov sú tento rok obmedzené.

Kremnica 26. augusta (TASR) – Viac ako 100 predstavení, čo je približne 40 hodín živého umenia so zameraním na humor, prinesie tohtoročný 40. ročník festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Začal sa vo štvrtok popoludní a bude výnimočne trvať až štyri dni.

Ako pre TASR uviedli organizátori podujatia, tento rok budú aj špeciálne programy k festivalovému jubileu. Už na úvod sprístupnili v galérii Národnej banky Slovenska výstavu karikatúr a výtvarného humoru, na ktorej vystavujú všetci nominovaní a laureáti ceny Zlatý gunár, ktorí sa za uplynulé desaťročia zúčastnili festivalu. Bude tiež výstava 40 rokov festivalu očami fotografov.

Témou aktuálneho ročníka je Nová satira. Na výstave, ktorá tému približuje, sa predstavia tvorcovia ako Zomri, Cynická obluda, Shooty.

Festivalové jubileum ponúkne aj príležitosť zaspomínať si na veľké osobnosti slovenského divadla, ktoré už opustili tento svet.

„Čaká nás spomienkový program na Mariána Labudu a Stana Dančiaka, ktorý bude moderovať Milan Kňažko. V Uličke nosov pribudnú reliéfy Mariána Labudu a Stana Dančiaka. Budeme spomínať aj na Jula Satinského, ktorého knihu Moji milí Slováci bude každý večer čítať Juraj Kemka," približujú organizátori.

Návštevníci si môžu tiež vypočuť legendárne audio nahrávky Radič Počasia, v ktorých Stano Radič predpovedá, ako bolo. Bude tiež koncert Jaro Filip Tribute band. Veľké množstvo predstavení pripravili organizátori aj pre rodiny s deťmi.

Medzi účinkujúcimi nebude chýbať Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, Nový cirkus Younák, Divadlo Komédie, Divadlo La Komika, Košické bábkové divadlo, Bábkové divadlo na rázcestí. Uskutočnia sa verejné nahrávky RTVS Večera s Havranom a Pichli vidly. Špecialitou bude nová generácia humoristov v programe Gagy s.r.o.

Kremnické gagy sa konajú za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení. Kapacity jednotlivých scén a priestorov sú tento rok obmedzené.