Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Začiatok septembra prinesie do Bratislavy festival Ochotníci

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Festival otvorí divadelný súbor DRIM s dramatizáciou debutového románu Agoty Kristof Veľký zošit, ktorý sa po vydaní v roku 1987 stal literárnou udalosťou.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Začiatok septembra prinesie do Bratislavy festival Ochotníci. Šesť najlepších predstavení, ktoré vznikli v amatérskom divadle v ostatnej sezóne, uvedie v A4 - priestore súčasnej kultúry od 6. do 8. septembra. TASR o tom informovala Mária Hejtmánková z Divadla SkRAT, ktoré je organizátorom podujatia.

Program festivalu ochotníckych divadiel tvoria inscenácie, ktoré sa v súťažnom systéme prehliadok dostali na krajské a celoštátne súťaže alebo na vrcholnú prehliadku - Scénickú žatvu.

Festival otvorí divadelný súbor DRIM s dramatizáciou debutového románu Agoty Kristof Veľký zošit, ktorý sa po vydaní v roku 1987 stal literárnou udalosťou. Silný príbeh o zvieracej podstate človeka vo svete vojny, kde sa morálka rozsypala na prach, dostal niekoľko ocenení a bol preložený do viac ako 30 jazykov.

"Mnohé veci, ktoré vznikajú v ochotníckych súboroch, sú porovnateľné s tými, čo vidíme v profesionálnych divadlách. Nielen svojím spracovaním, ale neraz aj hereckými výkonmi," hovorí dramaturg festivalu Ľubomír Burgr. Zvlášť upozornil na hru Podzemné blues súboru Homo Fuge. "Divadelná kritika vyzdvihla herecké nasadenie Michala Vidana. Pôsobí živelne, neskutočne uveriteľne a prúd jeho slov je natoľko intenzívny, až sa priamo dotýka diváka," povedal.

V programe figuruje aj autorská inscenácia divadla Nomantinels, ktorej predstavitelia sú neherci. Predstavenie Príbeh geja/Príbeh lesby, ktoré v júli navštívila prezidentka SR Zuzana Čaputová, "sa snaží na základe mozaiky príbehov rôznych gejov a lesieb priblížiť fázy ich života".

Divadelné predstavenie na motívy filmu vytvoril súbor Napíšte si výpoveď. Spracoval snímku Úplní cudzinci talianskeho režiséra Paola Genoveseho.

Divadlo KĽUD z Kladzian, známe kvalitnou slovnou a situačnou komédiou, predstaví novú hru Hore i dolu bez... "Má v sebe opäť prvky absurdného ľudového humoru v pôvodnom 'vichodňarskom' dialekte, aký prináša jedine bežný divadelný život," poznamenala Hejtmánková k inscenácii, ktorej dej sa odohráva zhruba 69 minút pred začiatkom predstavenia. "V tomto príbehu sú nakumulované všetky nečakané a zaujímavé situácie, ktoré sa kedysi skutočne stali počas množstva repríz za 20 rokov existencie tohto divadla," vysvetlila.

Novinkou 5. ročníka festivalu je tvorivá dielňa s názvom Od telesnosti k materiálu a späť pod vedením Maji Danadovej z divadla ODIVO. "Toto nezávislé zoskupenie formuje vlastný divadelný jazyk založený na kombinovaní a prekračovaní rôznych žánrov a foriem, využívaní prvkov pohybového a bábkového divadla, performance a živej hudby. Workshop bude zameraný na rozvíjanie týchto postupov," vysvetlila.

Festival uzavrie autorské predstavenie Jedna na druhú súboru Art point teatro. Vzniklo na motívy hry Mako súčasného holandského dramatika Roba de Graafa.

Po každom predstavení bude nasledovať diskusia s ochotníkmi pod vedením Eleny Knopovej z Ústavu divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied (SAV).