Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Začína sa medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V programe 23. ročníka je vyše 50 filmov s témami, ako rodová rovnosť, LGBTI+, klíma, migrácia, duševné zdravie, nechýbajú filmy ukrajinských autorov.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa začína v sobotu na pravé poludnie. Prinesie filmy reflektujúce tému domova. Festival sa koná hybridnou formou, diváci si niektoré snímky môžu pozrieť online a iné naživo v kinách, kde môžu stretnúť filmových tvorcov, spisovateľov a ľudskoprávnych aktivistov. Medzi nimi aj čínsko-americkú režisérku Jessicu Kingdon, ktorá uvedie na Oscara nominovaný film Ascension (Vzostup), nekompromisný pohľad na identitu súčasnej Číny a paradoxy ekonomického pokroku.

"Je vizuálne veľmi pôsobivým, observatívnym dokumentárnym vhľadom do tzv. čínskeho sna, industriálneho boomu, ktorý Čína prežíva," uviedla pre TASR Eva Križková, výkonná riaditeľka festivalu. "Režisérka nás privádza priamo do industriálnych hál rôznych tovární, kde vidíme množstvo práce a robotníčky a robotníkov priamo pri nej. Vizuálny štýl filmu je pomerne ohromujúci," približuje Kingdon.

V programe 23. ročníka je vyše 50 filmov s témami, ako rodová rovnosť, LGBTI+, klíma, migrácia, duševné zdravie, nechýbajú filmy ukrajinských autorov. Festival otvára dokument režisérky Aliny Gorlovej Dážď, čo sa nikdy nekončí, natočený v čiernobielej podobe, ktorá symbolizuje kontrast vojny a mieru. "Sledujeme v ňom 20-ročného Andrija Sulejmana, spoločne so svojou kurdskou rodinou musel utiecť pred sýrskou občianskou vojnou na Ukrajinu, odkiaľ pochádza jeho mama. Začínajú nový život v malom meste na východe krajiny, kde ich však zastihne ďalší vojenský konflikt," približuje festival.

V súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva ponúkne desať nových filmov. "Zámerom súťaže je porovnať českú a slovenskú dokumentárnu krajinu, ale hlavne prinášať aktuálne filmy, ktoré nekompromisným spôsobom zrkadlia našu aktuálnu spoločenskú situáciu," podčiarkla Križková. Festival v slovenskej premiére premietne kreatívny dokument Veroniky Liškovej Návštevníci, príbeh antropologičky Zdenky, ktorá sa s rodinou presťahuje na nórsky Špecberg, aby tu študovala, ako sa mení život v polárnych oblastiach. Diváci uvidia aj nový film Mareka Kuboša +-90, v ktorom spovedá ostatných kolegov, dokumentaristov zo svojej, predošlej či nastávajúcej generácie, či intímny portrét o najlepšom lezcovi na svete Adam Ondra: Posunúť hranice od režisérov Jana Šimánka a Petra Zárubu. V programe je aj dokument Martina Palúcha, ktorý venoval svojmu otcovi a hercovi - Odpočítavanie – Posledný film Ivana Palúcha, či snímka Heleny Třeštíkovej René – Väzeň slobody.

Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození, festival potrvá do 11. novembra.