Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Začína sa Týždeň slovenského filmu, 6. ročník prebieha online

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pôvodne plánovaný sprievodný program ako diskusné panely, semináre, besedy či projekcia so živou hudbou sa z dôvodu neistej situácie počas núdzového stavu presúvajú na neskorší termín.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Snímky ocenené národnou filmovou cenou Slnko v sieti za rok 2019 si môžu pozrieť diváci v prehliadke Týždeň slovenského filmu. Podujatie sa začína v utorok a pre pandémiu nového koronavírusu sa uskutoční v online priestore. "Premietané filmy uvedú samotní tvorcovia. V krátkych videách sa podelia o svoje zážitky a spomienky z nakrúcania," informoval TASR PR manažér Radomír Brhlík.

Prehliadka sa mala pôvodne uskutočniť v prvej polovici roka, no vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu ju organizátori Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) a Slovenský filmový ústav (SFÚ) presunuli na október do online priestoru. Pôvodný program zo 47 celovečerných a krátkych filmov museli zredukovať. "Premietneme všetky filmy, ktoré dostali aspoň jednu národnú filmovú cenu Slnko v sieti za rok 2019," spresnil programový dramaturg Miroslav Ulman.

Program tohtoročného Týždňa slovenského filmu tvorí sedem víťazných snímok – Nech je svetlo Marka Škopa, Amnestie Jonáša Karáska, Hodinárov učeň Jitky Rudolfovej, Punk je hned! Juraja Šlauku, Loli paradička Richarda a Víťa Staviarskych, Dobrá smrť Tomáša Krupu a animovaný film Šarkan Martina Smatanu. Maratón doplní kultová digitálne reštaurovaná komédia Utekajme, už ide! (1986) Dušana Rapoša pri príležitosti udelenia ceny Slnko v sieti Milanovi Lasicovi za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Pôvodne plánovaný sprievodný program ako diskusné panely, semináre, besedy či projekcia so živou hudbou sa z dôvodu neistej situácie počas núdzového stavu presúvajú na neskorší termín, o ktorom budú organizátori vopred informovať.

Prehliadka sa koná od 20. októbra na www.tyzdenfilmu.sk, www.kino-lumiere.sk a www.dafilms.sk.