Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Začínajú sa Bratislavské hudobné slávnosti 2022, čo vás čaká?

Bratislavské hudobné slávnosti Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zo slovenských orchestrov na BHS 2022 zahrá aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Ondreja Lenárda a s huslistom Jurajom Čižmarovičom.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Bratislavské hudobné slávnosti (BHS) otvorí v piatok kantáta Spievať? slovenského skladateľa Ilju Zeljenku v podaní Slovenskej filharmónie (SF), Slovenského filharmonického zboru, sólistkou v diele bude sopranistka Slávka Zámečníková. Báseň Jána Botta interpretuje Ján Gallovič. Otvárací koncert 57. ročníka festivalu zaznie pod taktovkou šéfdirigenta SF Daniela Raiskina. V programe figuruje aj Lisztov klavírny koncert v prevedení chorvátskeho klaviristu Dejana Lazića a Musorgského Obrázky z výstavy. Zeljenkova kantáta Spievať? čakala na premiéru a aj na druhé uvedenie 20 rokov.

"Takmer na deň presne. Vznikla ešte v roku 1972 počas skladateľovho ´vyhnanstva´ zo Spolku slovenských skladateľov a premiérovo prvýkrát zaznela na otváracom koncerte BHS 25. septembra 1992," uviedla pre TASR hlavná manažérka festivalu Izabela Pažítková k dielu, ktorým si BHS pripomínajú nedožité 90. narodeniny Ilju Zeljenku.

Na festivale bude účinkovať šesť zahraničných orchestrov. Česká filharmónia prichádza so svojím šéfdirigentom Semyonom Bychkovom a gruzínskou huslistkou Lisou Batiashvili. Do Bratislavy zavíta Budapest Festival Orchestra s dirigentom Ivánom Fischerom a nemeckou sopranistkou Annou-Lena Elbert, Orchestra dell´Accademia Nazionale di Santa Cecilia z Ríma so slovenským dirigentom Jurajom Valčuhom a uzbeckým klaviristom Behzodom Abduraimovom, Royal Philharmonic Orchestra z Londýna s dirigentom Vasily Petrenkom a macedónskym klaviristom Simonom Trpčeskim, PKF-Prague Philharmonia s poľským dirigentom Dawidom Runtzom a francúzskou violončelistkou Camille Thomas a Filharmonický orchester Monte Carlo s japonským dirigentom Kazuki Yamadom a ukrajinským huslistom Valeriy Sokolovom.

Zo slovenských orchestrov na BHS 2022 zahrá aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Ondreja Lenárda a s huslistom Jurajom Čižmarovičom. Štátna filharmónia Košice sa predstaví s novým šéfdirigentom Robertom Jindrom, sólistom koncertu bude arménsky huslista Sergey Khachatryan. Štátny komorný orchester Žilina so speváckym zborom Lúčnica a dirigentom Leošom Svárovským prispejú programom z diel slovenských skladateľov – Juraja Filasa a Mikuláša Moyzesa. Jeho klasiku národnej hudby Omšu in C maior, ktorá pochádza z roku 1906, uvádza festival v novodobej premiére. "Pôvodný notový materiál diela sa dlhé desaťročia považoval za stratený, v lete ho po dlhšom hľadaní vypátral v archíve jedného z budapeštianskych chrámov skladateľ Vladimír Godár," dodala Pažítková k dielu, ktorým si BHS pripomínajú aj 150 rokov od narodenia Mikuláša Moyzesa.