Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zahraniční študenti sa prišli učiť slovenčinu, prišli až z Argentíny

Na snímke účastníci počas slávnostného otvorenia 27. ročníka Letnej univerzity slovenského jazyka a kultúry Univerzity Komenského v Bratislave 4. júla 2017. Foto: TASR/Jakub Kotian

Na kurze, ktorý potrvá do 21. júla, sa zúčastňuje viac ako 70 študentov z 15 krajín.

Bratislava 4. júla (TASR) – V aule Univerzity Komenského (UK) v Bratislave dnes slávnostne otvorili 27. ročník Letnej univerzity slovenského jazyka a kultúry pre zahraničných študentov a cudzincov. Na kurze, ktorý potrvá do 21. júla, sa zúčastňuje viac ako 70 študentov z 15 krajín. Účastníci z Fínska, Francúzska, Írska, Nemecka, Švajčiarska, USA, Ruska, Ukrajiny, Maďarska, Srbska, Rumunska či ďalekej Argentíny sa budú učiť, respektíve zdokonaľovať v slovenskom jazyku, rozširovať poznatky v oblasti slovenskej jazykovedy, literatúry, histórie a kultúry Slovenska. Ako uviedla pre TASR Janka Chládecká, riaditeľka Centra ďalšieho vzdelávania UK v Bratislave, organizátora letnej univerzity, medzi jej účastníkmi je tiež Anthony Licari, veľvyslanec Maltskej republiky v SR.

Témou tohtoročnej letnej univerzity je Bratislava v rytme života. Program tvoria tri vzdelávacie kurzy. Kurz slovenského jazyka a kultúry, kurz slovenského jazyka a kultúry pre krajanov a kurz slovenského jazyka a odborných predmetov pre krajanských študentov – maturantov. Zahraniční študenti budú spoznávať históriu a kultúru hlavného mesta SR, rozvíjať jazykové kompetencie v odborných predmetoch potrebných na zvládnutie prijímacích pohovorov na vysoké školy na Slovensku, získavať zručnosti na úspešné absolvovanie testov všeobecných študijných predpokladov (SCIO testy).

Okrem klasickej výučby, ktorá bude trvať šesť hodín každý deň počas troch týždňov (štyri hodiny dopoludnia a dve popoludní), čaká študentov bohatý sprievodný program. Popri zlepšovaní komunikačných schopností v slovenčine budú spoznávať históriu Slovenska, absolvujú tiež exkurzie - plavbu loďou po Dunaji, výlet spojený s návštevou Devína, návštevu biofarmy spojenú s ochutnávkou slovenských špecialít a trojdňovú exkurziu po Slovensku, na ktorej môžu spoznať najkrajšie miesta a pamiatky zapísané v zozname UNESCO (Bojnice-Malinô Brdo-Vlkolínec-Mýto pod Ďumbierom-Demänovská ľadová jaskyňa-Čiernohronská železnička-Hronsek-Banská Štiavnica).

Lákadlom pre účastníkov má byť podľa Janky Chládeckej stretnutie so zástupcami slovenskej populárnej hudby - raperom Majkom Spiritom a Laskym, spevákom skupiny Para. Študenti letnej univerzity tiež absolvujú tvorivé dielne, ktoré ponúkajú doplnkové aktivity ako slovenský ľudový tanec, spev či divadlo.

Záštitu nad podujatím, ktorého slogan znie Spájame svet slovenčinou, prevzal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek.