Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zomrel zakladajúci člen skupiny UB40 Brian Travers

Na snímke z videa Brian Travers. Foto: Youtube: screenshot z videa

Travers spoluzakladal skupinu UB40 v roku 1978. Členovia skupiny sa poznali ako kamaráti z rôznych škôl v Birminghame.

Londýn 23. augusta (TASR) - Britský saxofonista, skladateľ a zakladajúci člen skupiny UB40 Brian Travers zomrel vo veku 62 rokov. Správu priniesla agentúra DPA.

Dlhoročný muzikant zomrel v nedeľu vo svojom dome na predmestí Birminghamu v kruhu svojej rodiny. Podľa oficiálneho vyjadrenia podľahol rakovine.

"S veľkou ľútosťou oznamujeme, že náš kamarát, náš brat, zakladajúci člen UB40 a hudobná legenda Brian David Travers nás opustil. Brian zomrel včera večer po dlhom a heroickom boji s rakovinou," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila agentúra PA Media.

Travers spoluzakladal skupinu UB40 v roku 1978. Členovia skupiny sa poznali ako kamaráti z rôznych škôl v Birminghame. Skupinu pomenovali podľa tlačiva, ktoré v tom čase vydávalo britské vládne oddelenie zamestnanosti pre získanie podpory v nezamestnanosti.



Hudobný štýl skupiny UB40 bol ovplyvnený najmä jamajskou hudbou reggae a hudobným žánrom ska. Počas troch dekád vystupovali jej členovia po celom svete. Podľa hudobných kritikov boli najväčšou reggae skupinou všetkých čias, čo sa týka počtu predaných nahrávok. Celosvetovo vydali vyše 100 miliónov albumov. Skupina sa preslávila hitmi ako "Red Red Wine" a "Falling In Love With You".

Zosnulý Brian Travers si na pódiu naposledy zahral v decembri 2019. V júni tohto roka skupinu pre zdravotné problémy opustil frontman Ali Campbell.