Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Poslanci chcú novelizovať zákon o Fonde na podporu kultúry

Ilustračné foto. Foto: TASR

Koaliční poslanci predložili svoju novelu, ktorá sa konkrétne týka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Fond na podporu kultúry národnostných menšín by mohol na svoju prevádzku použiť šesť percent z príjmov, ktoré dostáva v podobe štátneho príspevku. V súčasnosti je oprávnený použiť päť percent. Zmenu predpokladá novela zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili koaliční poslanci.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je zabezpečiť dostatočné finančné zdroje na pokrytie personálnych a materiálnych kapacít pre úplné, systematické a včasné plnenie úloh Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, a tým zefektívniť a skvalitniť jeho fungovanie," píše sa v dôvodovej správe.

Novelizáciou mienia poslanci tiež znížiť minimálny podiel z príjmov Fondu z príspevku zo štátneho rozpočtu, z prostriedkov Európskej únie a z iných príjmov Fondu, ktorý používa na podpornú činnosť z 95 na 94 percent. Zároveň navrhujú zvýšiť minimálnu zákonom garantovanú sumu, ktorú Fondu ročne poskytuje z 8.000.000 eur na 8.200.000 eur.

Návrh podľa predkladateľov reflektuje na skúsenosti z praxe, ktorá ukázala poddimenzovanosť personálnych a materiálnych kapacít pre úplné, systematické a včasné plnenie úloh Fondu. "To sa obzvlášť intenzívne prejavuje v súčasnej dobe poznačenej dopadmi pandémie ochorenia COVID-19," poznamenali. Dôsledkom je podľa nich zvyšujúci sa časový sklz pri plnení úloh Fondu v oblasti poskytovania podpory kultúrnych a vedeckých aktivít, ako aj včasnej kontroly vyúčtovania poskytnutých finančných prostriedkov v súlade so zákonom.

Poslanci podčiarkli, že zabezpečenie kapacít je nevyhnutnou podmienkou uskutočňovania systematického monitoringu a evaluácie podporených projektov s cieľom neustáleho skvalitňovania zamerania projektovej podpory, vytyčovania jej priorít, stimulovania a kultivovania projektov v oblasti kultúry národnostných menšín a vytvárania priaznivých podmienok pre rozvoj kultúry národnostných menšín v spolupráci s relevantnými subjektmi.

Účinnosť by mohla novela v prípade jej schválenia nadobudnúť od 1. marca budúceho roka.