Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Západoslovenské múzeum ako prvé spúšťa aplikáciu MuseumQR

Na archívnej snímke budova Západoslovenského múzea v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pilotným projektom v ZsM je prehliadka predmetov zo zbierky Štefana Cyrila Parráka.

Trnava 4. mája (TASR) - Západoslovenské múzeum (ZsM) v Trnave ako prvé na Slovensku spúšťa od 4. mája pre návštevníkov novú aplikáciu MuseumQR. Pomocou nej sa budú môcť inovatívnou formou dozvedieť viac informácií o jednotlivých vystavených exponátoch alebo aj priestoroch múzea. Informovala o tom vedúca prezentačného oddelenia ZsM Simona Jurčová.

Kurátori expozícií pripravili pre projekt rozšírený obsah k 135 exponátom, deviatim priestorom a k jednej výstave. MuseumQR je slovenský technologický startup projekt, ktorého cieľom je pomôcť s digitalizáciou múzeí a galérií na Slovensku a v zahraničí. Je založený na technológiách QR kódov a mobilných aplikácií pre smart telefóny.

„V múzeu máme ambíciu priblížiť sa požiadavkám súčasného návštevníka, preto sme v jeho priestoroch nainštalovali wifi sieť pre verejnosť. Vo vysunutých expozíciách v Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského a v Múzeu knižnej kultúry je potrebné použiť na aplikáciu mobilné dáta,“ uviedla Jurčová. Podrobnosti o možnosti použitia sa dozvedia návštevníci pri vstupe do múzea.

Pilotným projektom v ZsM je prehliadka predmetov zo zbierky Štefana Cyrila Parráka. "V roku 2021 vyšla monografia o živote a zberateľskej činnosti tohto trnavského zberateľa, pôvodne cukrára a pekára, ktorého zbierky sa stali základom Krajského múzea v Trnave v roku 1954 a on sa stal jedným z jeho prvých zamestnancov,“ uviedla Jurčová. Nový moderný spôsob sprístupnenia informácií o zbierkach ZSM je, ako dodala, poctou jeho zberateľskej vášni, a tiež cestou ako získať o jednotlivých predmetoch hlbšie poznatky.