Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Záujem o folklórne slávnosti v Detve pretrváva

Folklórne slávnosti v Detve. Foto: TASR/Dušan Hein

Festival v Detve je výnimočný aj tým, že jeho súčasťou je od roku 1974 Krajanská nedeľa, program Slovákov žijúcich v zahraničí.

Detva 13. júla (TASR) - Atmosféru Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve si dnes večer príde vychutnať aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka. Nad organizáciou 48. ročníka prevzal záštitu spolu s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Ako povedal pre TASR, folklórne slávnosti v Detve majú pre neho silný osobný rozmer. Maňka bol totiž v čase ich vzniku obyvateľom Detvy.

Detva a jej okolie patrí k najsvojráznejším a etnograficky najbohatším regiónom Slovenska. Na tieto tradície nadväzuje folklórny festival už od roku 1966. Publiku sa tam každý rok predstaví vyše tisíc účinkujúcich. "Pre mňa je mimoriadny zážitok najmä to, že slávnosti už majú vyprofilovaný program, no každý rok podľa dramaturgie dokážu prísť s niečím novým a stále môžeme povedať, že ich organizácia má stúpajúcu úroveň. Je to niečo, čo zachováva naše tradície a priláka do Detvy množstvo ľudí nielen z regiónu, ale dokonca z celého sveta," povedal Maňka.
:


Festival v Detve je výnimočný aj tým, že jeho súčasťou je od roku 1974 Krajanská nedeľa, program Slovákov žijúcich v zahraničí. Napriek kvalite programu organizátori rekordy v návštevnosti nezaznamenávajú. "Vnímam aj ja tú situáciu, že ľudia majú problém nájsť v domácich rozpočtoch peniaze na kultúrne podujatie. Nie len Slovensko, ale celá Európa stále pociťuje dôsledky hospodárskej krízy a ten problém sa prenáša aj na kultúrne podujatia. Napriek tomu som rád, že si Detva za tie roky našla množstvo skalných priaznivcov a aj vďaka nim naše kultúrne tradície pretrvávajú," dodal predseda BBSK.