Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Kultúra

Záverečné defilé Mesta kultúry Revúca bude na šiestich miestach

kaštieľ v Jelšave. Foto: TASR – Lukáš Mužla

Celodenné podujatie odštartuje v dopoludňajších hodinách prehliadka coburgovského kaštieľa v Jelšave s koordinátorkou jeho pamiatkovej obnovy Vierou Kozárovou.

Revúca 14. júna (TASR) - Záverečné defilé Mesta kultúry Revúca s názvom Naladenie na Kairos sa uskutoční na piatich miestach v Revúcej i v historickom kaštieli v neďalekej Jelšave. Celodenné podujatie v sobotu (17. 6.) prinesie kultúrny program zostavený z rôznych žánrov aj s interaktívnym zapojením širokej verejnosti. TASR o tom informoval Martin Pižem zodpovedný za komunikáciu s médiami v rámci projektu Mesto kultúry Revúca 2022.

Celodenné podujatie odštartuje v dopoludňajších hodinách prehliadka coburgovského kaštieľa v Jelšave s koordinátorkou jeho pamiatkovej obnovy Vierou Kozárovou. Do Jelšavy a späť bude pre návštevníkov zabezpečená autobusová doprava. Program bude pokračovať kurátorskou prehliadkou výstavy netradičných výtvarných diel s názvom Kokón v priestoroch starej výrobnej haly revúckej továrne na výrobu kobercov a rohoží.

Podujatie Naladenie na Kairos sa bude konať aj v exteriérovej obývačke Mesta kultúry, kde sa okrem tvorivej dielne bude môcť verejnosť zúčastniť aj na pozorovaní nočnej oblohy. V Mestskom dome kultúry v Revúcej sa v podvečerných hodinách uskutoční slávnostné ukončenie projektu Prepni na Revúcu s pozvanými hosťami.

Pri príležitosti záverečného defilé Mesta kultúry Revúca bude pre verejnosť sprístupnená aj historická dominanta mesta, ktorou je objekt niekdajšieho mestského hostinca Kohút. V jeho priestoroch sa budú konať prednášky, workshopy i nonstop čítanie sci-fi románu Hviezdoveda od revúckeho spisovateľa Gustáva Reussa. Uskutoční sa tu tiež prezentácia viacerých udržateľných výstupov projektu Prepni na Revúcu.

"Vo verejnej ankete si budú môcť Revúčania zvoliť miesto a dizajn nového murálu od ilustrátorky Ľudmily Žoldákovej, ktorý už onedlho skrášli ulice mesta. Zástupcovia projektu Veľké mapovanie umenia v Gemeri prídu odprezentovať jeho výsledky a predstaviť mapu málo známych umeleckých diel Gemera a Malohontu z druhej polovice 20. storočia," priblížili organizátori.

Dôležitou súčasťou sobotného podujatia bude tiež námestie pred Kohútom. Na pódiu sa tu predstavia živé sochy v podaní hercov rožňavského divadla, tanečníci so školou tanca i viacerí hudobníci. Premietnu aj video z podujatí, ktoré boli realizované počas celého roka.

Revúca je v poradí štvrtým mestom kultúry s národným titulom Mesto kultúry, v minulosti ho získali mestá Banská Štiavnica, Nové Zámky a Stará Ľubovňa. V rámci projektu Prepni na Revúcu sa od júna 2022 v meste a okolí konalo približne 150 rôznych podujatí a aktivít. Na ich realizáciu získala samospráva z Fondu na podporu umenia približne 270.000 eur.