Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Záverečný koncert donských kozákov bude vo Veľkých Levároch

Zbor donských kozákov, archívne foto Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič,

Vystúpenie sa uskutoční v nedeľu 11. júna o 16.00 h v evanjelickom kostole vo Veľkých Levároch.

Bratislava 10. júna (TASR) - Po vystúpeniach sólistov Veľkého zboru donských kozákov v evanjelických kostoloch v Kežmarku, Dudinciach a Banskej Štiavnici sa záverečný koncert v rámci ich terajšieho miniturné na Slovensku uskutoční v nedeľu 11. júna o 16.00 h v evanjelickom kostole vo Veľkých Levároch.

Dvanásti sólisti uvedú aj na záverečnom koncerte pravoslávne duchovné spevy a v ich podaní zaznejú takisto ruské, ukrajinské a slovenské ľudové piesne. Veľký zbor donských kozákov má vo svojom repertoári napríklad slovenské ľudové piesne - Zahučali hory, zahučali lesy, Tancuj, tancuj, Sedí sokol na javori, ale aj pieseň Daj, Bože, pokoja, s melódiou Miloša Ruppeldta na text Martina Rázusa.

Veľký zbor donských kozákov s umeleckým vedúcim Peťom Chuďakovom a dirigentom Ivanom Šallijevom je už milovníkom zborového spevu na Slovensku dobre známy. Členovia zboru sa už predstavili v mnohých mestách, ale aj dedinách Slovenska a získali si mnohých priaznivcov. Zbor má sídlo vo Viedni a jeho členovia účinkujú na popredných operných scénach v Európe i vo svete.

Spevácky zbor a jeho manažérka a moderátorka koncertov Valerie Chuďakova sú členmi Kruhu priateľov Nadácie Výskum rakoviny a často vystupujú na koncertoch práve pre túto nadáciu. Najznámejší je ich vianočný koncert s názvom Vianočný spev pre život, ktorého jubilejný desiaty ročník sa bude konať 16. decembra v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Informácie TASR poskytol manažér Nadácie Výskum rakoviny Ján Juráš.