Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Záverečný organový recitál Slovenskej filharmónie odohrá P. Kohout

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na úvod koncertu zaznie Bachov tretí zo šiestich Brandenburských koncertov.

Bratislava 1. mája (TASR) - Český interpret Pavel Kohout odohrá v prvú májovú nedeľu záverečný organový recitál 73. sezóny Slovenskej filharmónie (SF). Cyklus Organové koncerty zavŕši programom siahajúcim od Bacha až po českú hudbu 21. storočia. "Program predvedie na kráľovskom nástroji v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie, ktorý patrí k najväčším píšťalovým organom na Slovensku," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Pavel Kohout je víťazom mnohých interpretačných súťaží. "Už ako 24-ročný vyhral Medzinárodnú organovú súťaž Musashino v Tokiu, kde okrem zlatej medaily získal aj cenu za najlepšiu interpretáciu diela Johanna Sebastiana Bacha. To mu otvorilo dvere na svetové pódiá," priblížila Tolstova umelca, ktorý pravidelne spolupracuje s Českým rozhlasom na projekte Historické organy, vedie majstrovské kurzy a nahráva.

Na úvod koncertu zaznie Bachov tretí zo šiestich Brandenburských koncertov, ktoré skladateľ skomponoval pre grófa Christiana Ludwiga počas svojho pôsobenia na dvore v Köthene. Nasledovať bude skladba českého autora Luboša Sluku Cesta stínu z cyklu Cesty pre sólový organ.

"César Franck napísal pre trojmanuálový organ z baziliky Sainte-Clotilde v Paríži väčšinu svojich diel. Jedno z jeho najznámejších diel opus 18 je na programe v Koncertnej sieni SF," dodala Tolstova k organovému recitálu. Zaznejú v ňom aj Variácie na Paganiniho tému pre sólový pedál Hermanna Gabriela Kummera, ktorý sa pri písaní inšpiroval Paganiniho husľovým Capriciom č. 24.

"Predposlednou skladbou nedeľného popoludnia bude doposiaľ najhrávanejšie dielo skladateľa a organistu Josefa Klička - Fantázia na symfonickú báseň Vyšehrad v roku 1886," avizuje SF koncert, ktorý uzavrie úprava druhej symfonickej básne Vltava z cyklu Má vlast Bedřicha Smetanu.

Koncert sa uskutoční o 16.00 h.