Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Zberateľ daroval múzeu MoMA zbierku 78 kubistických obrazov

Na archívnej snímke z 19. marca 2013 je budova Metropolitného múzea umenia (MoMA) v New Yorku. Foto: TASR/AP Photo

Zbierka má hodnotu jednu miliardu dolárov.

New York 10. apríla (TASR) - Leonard A. Lauder, zberateľ umenia a dedič kozmetickej značky Estée Lauder, daroval svoju dlhé roky tvorenú zbierku 78 kubistických obrazov newyorskému Metropolitnému múzeu umenia (MoMA). Oznámil to riaditeľ MoMA Thomas P. Campbell, ktorý stanovil predbežnú hodnotu darovanej zbierky na viac ako miliardu dolárov.

V zbierke sa nachádzajú diela priekopníkov kubizmu, medzi nimi 33 obrazov Pabla Picassa, 17 diel Georgesa Braque, 14 od španielskeho autora Juana Grisa a 14 od Fernanda Légera.

Kolekcia obrazov, ktorú dal 80-ročný Američan dohromady za ostatné desaťročia, patrí podľa agentúry Reuters medzi najdôležitejšie zbierky kubizmu na svete.

"Ide o výnimočný dar pre naše múzeum a mesto," konštatoval riaditeľ popredného svetového múzea moderného umenia.

Lauder svoj dar zdôvodnil tým, že nadobudol presvedčenie, že by významná zbierka kubistického umenia mala byť študovaná a vystavovaná v podľa neho najlepšom múzeu na svete.

Múzeum v súčasnosti vytvára nové výskumné centrum moderného umenia, ktoré vzniká s podporou 22 miliónov dolárov od mecenášov a súkromných podporovateľov múzea.

Diela z darovanej zbierky verejne vystavia prvýkrát na výstave na jeseň 2014.

Na archívnej snímke z 19. októbra 2009 Leonard A. Lauder.
Foto: TASR/AP Photo