Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Zbierkový fond Pohronského múzea rozšírili o ručne šitý ženský kožúšok

Na archívnej snímke radná sieň v Pohronskom múzeu v Novej Bani. Foto: TASR Jana Vodnáková

Múzejníčka Katarína Stredáková priblížila, že k činnostiam Pohronského múzea patrí aj dokumentovanie výrobkov ľudových remeselníkov pôsobiacich v zbernej oblasti múzea.

Nová Baňa 31. januára (TASR) - Zbierkový fond Pohronského múzea v Novej Bani sa v uplynulom období rozrástol o ručne šitý ženský kožúšok s dochovanými motívmi z Novej Bane. Jeho autorkou je miestna kožušníčka a majsterka ľudovej umeleckej výroby Anna Suchá. TASR o tom informovala riaditeľka múzea Jana Potocká.

Múzejníčka Katarína Stredáková priblížila, že k činnostiam Pohronského múzea patrí aj dokumentovanie výrobkov ľudových remeselníkov pôsobiacich v zbernej oblasti múzea. "Nakoľko sú kožušnícke výrobky v zbierkovom fonde múzea zastúpené len minimálne, kožúšok dámsky vhodne a nutne doplnil náš zbierkový fond," podotkla.

Ručne šitý kožúšok bol podľa jej slov súčasťou sviatočného ľudového odevu, symbolom bohatstva, v niektorých častiach Slovenska aj súčasťou vena, často súčasťou dedičstva. Jeho lícna strana je z hnedej kože, rubovú tvorí čierna kožušina. Okraje sú lemované pásom bielej ovčej vlny.

Kožúšok zdobia ručne robené guľové gombíky a výšivky z farebnej vlnenej priadze doplnené koženou aplikáciou. "Hlavný motív je animálny vzor - kohút, ktorý mal na kútnych plachtách ochranno-magickú symboliku. Pod kohútom je štylizovaný rastlinný motív v odtieňoch zelenej, po stranách sú tulipány. Nad kohútom je tiež rastlinný ornament - vetvičky, puky, lístočky a tulipán červenej farby," priblížila Stredáková.

Na projekt s názvom Kožúšok z Novej Bane získalo múzeum 1500 eur z Fondu na podporu umenia, spoluúčasť múzeum hradilo z účelovo určených prostriedkov od Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý je jeho zriaďovateľom, a to vo výške 700 eur.