Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Žbirkove 4 albumy vyšli v reedícii, pripravujú exkluzívny vinylový box

Na archívnej snímke Miroslav Žbirka. Foto: TASR/Michal Svítok

Meky sa rozlúčil s Opusom v roku 1990 svojím siedmym radovým slovenským albumom K. O., jeho producentom bol Laco Lučenič.

Bratislava 14. marca (TASR) - Minulý rok nás spevák a skladateľ Miro Žbirka náhle opustil, ale jeho hudba tu stále ostáva s nami. Vydavateľstvo OPUS ponúka pre jeho priaznivcov štyri reedície albumov Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania a K. O. z rokov 1984 až 1990, ktoré vyšli na CD. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Pri príležitosti náhleho odchodu tohto slovenského velikána vydavateľstvo pripravuje na jeseň aj vinylový box, kde bude všetkých sedem albumov (Doktor sen, Sezónne lásky, Roky a dni, Nemoderný chalan, Chlapec z ulice, Zlomky poznania a K. O.) z rokov 1980 – 1990 nahraných v OPUS-e. Vydanie exkluzívneho 7 LP boxu je naplánované na október k jeho nedožitým sedemdesiatinám, keď sa budú konať aj koncerty v Bratislave, Prahe a Londýne pod názvom Tribute to Miro Žbirka 70.

V roku 1984 Miroslav Žbirka s obligátnou špičkovou producentskou podporou Laca Lučeniča nahral svoj štvrtý album Nemoderný chalan. Meky sa rozišiel so svojím dvorným textárom Kamilom Peterajom a celý album si otextoval sám, takže je to plne autorský album v hudobnej i textovej zložke (s jedným hudobným spoluautorstvom Laca Lučeniča), čo bola v tom čase na Slovensku rarita. Piesne 22 dní, Poraď si sám a Pozri sa priradili k najväčším hitom celoživotnej Žbirkovej kariéry.

V roku 1986 vydal so svojím kmeňovým producentom Lacom Lučeničom ďalší plne autorský album Chlapec z ulice (Lučenič je autorom hudby úvodnej piesne) s hitmi ako Dr. Jekyll Mr. Hyde, Kúp mi knihu, Slávou opitý či Katka, ktorú venoval svojej celoživotnej láske a manželke.

Dva roky po Chlapcovi z ulice nahral Miroslav Žbirka s Lacom Lučeničom a skupinou Limit album Zlomky poznania s hitmi Len s ňou či Možno sa ti zdá. Po dvoch autorských albumoch rozšíril Meky okruh textárskych spolupracovníkov o veľké mená (Ján Štrasser, Jozef Urban), pričom zhudobnil aj báseň Miroslava Válka (Jesenná láska) a Milana Urbana (Zlomky), ktorá album otvára a dáva mu aj názov.

Meky sa rozlúčil s Opusom v roku 1990 svojím siedmym radovým slovenským albumom K. O., jeho producentom bol Laco Lučenič. Najväčší textársky priestor mal Jozef Urban, s ktorým spolupracoval až do jeho predčasnej smrti v roku 1999. Tento album uzatvára kolekciu siedmich pôvodných štúdiových albumov, ktoré nahral Miroslav Žbirka pre vydavateľstvo Opus.