Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zemplínske múzeum v Michalovciach otvorilo novú etnografickú expozíciu

Na snímke zrekonštruovaný hlavný kaštieľ Zemplínskeho múzea v Michalovciach, archívne foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Medzi prezentovanými remeslami sú i kováčstvo, kolárstvo, debnárstvo, rezbárstvo, korytárstvo, košikárstvo.

Michalovce 25. apríla (TASR) - Zemplínske múzeum (ZM) v Michalovciach predstavilo v nedeľu (24. 4.) verejnosti novú etnografickú expozíciu. Stála výstava "Tradičný život a remeslá Zemplína" predstavuje tradičné remeslá aj interaktívnou formou, informovala TASR hovorkyňa Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

"Táto expozícia bude stálou, to znamená, že jej základné prvky budú trvalou súčasťou nášho múzea. Inštalovaná je vo východnom krídle kaštieľa na expozičnej ploche 258 štvorcových metrov," priblížila riaditeľka ZM Stanislava Rovňáková s tým, že jednotlivé exponáty sú rozmiestnené v siedmich miestnostiach.

"V rámci prezentácie hrnčiarstva je v múzeu inštalovaná hrnčiarska dielňa a výrobky od konca 19. do začiatku 21. storočia. Pastierske umenie zase zastupujú úžitkové výrobky z prvej polovice 20. storočia a ukážky posunu vo vnímaní týchto predmetov spracované v kolekcii majstra ÚĽUV-u Tibora Galgóczyho," uviedla Terezková. Medzi prezentovanými remeslami sú i kováčstvo, kolárstvo, debnárstvo, rezbárstvo, korytárstvo, košikárstvo. Vystavené je i pracovné náradie používané pri poľnohospodárskych prácach či rybárske náčinie, ale i ľudový odev. "Aj napriek tomu, že ide o tradičné remeslá späté s históriou Zemplína, návštevníkom sú predstavené interaktívnou formou. Napríklad vďaka virtuálnej realite si môžu vyskúšať, ako by sami vyzerali v dobovom oblečení," doplnil predseda KSK Rastislav Trnka. Časť artefaktov je vystavených formou prezentácie autentického prostredia tradičnej komory a izby "chyže". Expozícia ponúka aj dobové fotografie, dokumenty či sfilmované pracovné postupy predkov.

Realizáciu etnografickej expozície, ktorú ZM sprístupňuje v roku, keď si pripomína 65. výročie svojho vzniku, financoval zo svojho rozpočtu KSK. Inštalačné prvky múzeum zaobstaralo vďaka podpore Fondu na podporu umenia, interaktívne prvky a doplnkové vybavenie z programu cezhraničnej spolupráce ENI.