Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Kultúra

Židovské múzeum otvára výstavu o architektovi A.Szalatnaia-Slatinského

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Architekt Szalatnai-Slatinský (1891 - 1961) navrhoval verejné budovy, obytné domy, vily, obchodné priestory, domy pre lekárov a sanatóriá.

Bratislava 28. júna (TASR) - Židovské komunitné múzeum (ŽKM) v bratislavskej synagóge otvára výstavu zameranú na život a dielo bratislavského architekta Artura Szalatnaia-Slatinského. Komorná výstava, ktorá dopĺňa stálu expozíciu a je súčasťou osláv storočnice synagógy, bude verejnosti prístupná od 30. júna do 6. októbra. TASR o tom informovala PR manažérka Dana Freyerová.

Architekt Szalatnai-Slatinský (1891 - 1961) navrhoval verejné budovy, obytné domy, vily, obchodné priestory, domy pre lekárov a sanatóriá. "Zaoberal sa záhradnou architektúrou, interiérovým dizajnom a reštaurovaním pamiatok, navrhoval pamätníky a náhrobky. Bol urbanistom a autorom dvoch monografií a početných článkov v architektonických časopisoch na Slovensku aj v zahraničí," približuje ŽKM.

Medzi architektove najvýznamnejšie diela patrí synagóga na Heydukovej ulici. Bola postavená v rokoch 1923 až 1924 s prvkami tradicionalistickej architektúry, kubistického štýlu a moderných technológií, pri rešpektovaní židovských religióznych požiadaviek. "Budova synagógy je tak hlavným exponátom výstavy Architekt Artur Szalatnai-Slatinský a Bratislava," dodáva múzeum.

Riaditeľ ŽKM Maroš Borský podčiarkuje, že Artur Szalatnai-Slatinský navrhol mnohé významné budovy v Bratislave a na Slovensku. "Bratislavská synagóga je jednou z jeho významných stavieb, ktorá slávi storočnicu jej postavenia. Symbolicky, miesto konania výstavy venovanej architektovi Szalatnaiovi je v jeho stavbe, ktorá sa stáva hlavným výstavným exponátom," podčiarkuje Borský, ktorý je zároveň kurátorom výstavy spolu s archeológom a múzejníkom Štefanom Holčíkom.

Szalatnai sa v Bratislave usadil v roku 1919 po ukončení štúdií v Budapešti. Výstavný projekt prezentuje tvorbu architekta v synagóge, ktorá je jeho majstrovským dielom a patrí k jeho najzachovalejším stavbám. Synagóga bola postavená ako filiálna synagóga ortodoxnej židovskej obce. "Židovská obec oslovila piatich architektov, z ktorých sa do súťaže zapojili traja. Szalatnaiov návrh vyhral," približuje múzeum synagógu, ktorej finálna kapacita bola určená pre 350 mužských a 300 ženských miest. S výstavbou sa začalo v máji 1923 a už v septembri sa synagóga používala. Stavba bola kompletne dokončená v marci 1924 a slávnostná inaugurácia sa uskutočnila 5. apríla 1924.

Druhá časť výstavy je zameraná na ďalšie Szalatnaiove stavby v rámci hlavného mesta. Návštevníci uvidia dobové architektonické časopisy, monografie architekta, originálne návrhy, kresby, architektonické fotografie aj dva portréty Szalatnaia od Ivana Sorsa z pozostalosti architekta.