Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dokument Žijeme divadlom mapuje činnosť Divadelného ústavu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Divadelný ústav vznikol v roku 1961, plní odborné činnosti súvisiace s divadelnou kultúrou na Slovensku i smerom do zahraničia.

Bratislava 20. marca (TASR) – Pohľad na vyše 60-ročnú činnosť Divadelného ústavu v oblasti profesionálneho slovenského divadla prináša dokumentárny film Žijeme divadlom. Snímka režisérky Barbary Vojtašákovej ukazuje činnosť a pôsobenie inštitúcie, jej smerovanie, filozofiu a význam v oblasti profesionálnej divadelnej kultúry na Slovensku. V premiére ju uvedie 26. marca o 20.10 h RTVS na Dvojke, v repríze o deň neskôr o 15.05 h. TASR o tom informovala PR manažérka Divadelného ústavu Katarína Morsztynová.

Divadelný ústav vznikol v roku 1961, plní odborné činnosti súvisiace s divadelnou kultúrou na Slovensku i smerom do zahraničia (dokumentačné, archivačné, knižničné, múzejné, vzdelávacie, informačné, edičné, výstavné, prezentačné a pod.). Vníma tiež súčasný stav divadelnej kultúry na Slovensku a v zahraničí a reaguje naň.

"Som skutočne rada, že našu inštitúciu vnímajú nielen odborníci, ale aj širšia verejnosť doma a v zahraničí ako inštitúciu modernú a dynamickú, ktorá prináša nové impulzy a prepája odborníkov z rôznych oblastí," hovorí riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. Súčasné obdobie podľa jej slov umožňuje aktivitám a pôsobeniu ústavu naplno rozvíjať moderné formy dokumentácie a výskumu. "Vo svojom esejisticky ladenom dokumente sa režisérka Vojtašáková pozerá na našu inštitúciu optikou mladého človeka, ktorý si váži minulosť a je otvorený smerom do budúcnosti. Tento jej pohľad úplne korešponduje aj s našou dlhoročnou stratégiou," poznamenala Fekete. Vyjadrila radosť, že sa dokument odvysiela v predvečer a v samotný Svetový deň divadla. "Je to náš malý darček dlhoročným partnerom, spolupracovníkom a milovníkom divadla," dodala riaditeľka Divadelného ústavu.

Dokumentárny film Žijeme divadlom má dĺžku 51 minút, jeho tvorcami sú RTVS, Divadelný ústav a produkčná spoločnosť kerekesfilm s. r. o. Diváci Dvojky si ho môžu pozrieť v premiére v nedeľu 26. marca o 20.10 h a v repríze 27. marca o 15.05 h.