Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na výstave Desať právd o fujare sa prezentuje 16 slovenských výrobcov

Na snímke vpravo Alexander Králik zo Zlatých Moraviec a Daniel Homola z Lehôtky pod Brehmi počas vernisáže výstavy Desať právd o fujare, ktorá sa koná pri príležitosti 15. výročia zápisu fujary do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO v priestoroch Makovického domu v Žiline v piatok 4. septembra 2020. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Pre verejnosť je sprístupnená do 30. septembra v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00

Žilina 4. septembra (TASR) – Desať právd o fujare je názov výstavy, ktorá na pôde Krajského kultúrneho strediska (KrKS) v Žiline prezentuje 70 fujár, ale aj pastierske píšťaly, liate a plechové zvonce či pastierske nože. Podľa Daniely Srnankovej z KrKS ich 16 výrobcov a interpretov hry na fujare z celého Slovenska vystavilo v piatok pri príležitosti 15. výročia zápisu fujary do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.



„Každý majster svojím umením vkladá do nástrojov životné pocity, radosti, ba i starosti a pravdy. Jednou z týchto právd je veľká vďaka za to, že Slovensku sa dostalo od Boha toľko darov. Darov v podobe ľudovej kultúry, folklóru a šikovnosti nášho ľudu pod Tatrami. Som hrdý a zároveň v pokore prijímam to, že som sa stal jedným z nositeľov krásnych ľudových tradícií a výrobcom pastierskych hudobných nástrojov," povedal kurátor výstavy a zároveň majster ľudovoumeleckej výroby Michal Fiľo.

Doplnil, že zápis fujary do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO ju spropagoval vo svete.

„V sobotu budeme mať besedu na tému Čo fujare UNESCO dalo a čo jej vzalo. Lebo, na vynikajúcich výrobcov sa nabalili aj rôzni výrobcovia, ktorí za tým videli veľký zisk. My sme boli trochu inak vychovaní týmto nástrojom - k úcte k tradícii. Nikdy som nerobil, že musím urobiť desať fujár, 15, 20. Vždy sme tvorili, keď bol čas, chvíľa a potom tie nástroje aj tak vyzerali," podotkol Fiľo.

Na dobrú fujaru je podľa Ľubomíra Páričku, ktorý získal za výrobu aj interpretáciu hry na fujare množstvo ocenení, potrebný dobrý materiál a šikovný chlap.

„Teraz som urobil fujaru, na ktorú som čakal možno aj 20 rokov. Všetky boli dobré, ale ja som na seba veľmi prísny a vyžadujem od nástroja maximum. Pred pár dňami sa mi podarila fujara, ktorú som celú vybozkával. Hlas fujary mi učaril už v detstve. Je súčasťou môjho života a neviem si predstaviť čo len deň, aby som ju nezobral do ruky a nezadúchal do nej. Keď ju odložím, skoro vždy sa na chvíľu prenesiem do čias, keď som sa stretával s dnes už nežijúcimi výrobcami. Boli to krásne časy," zaspomínal si Párička.

Výstava Desať právd o fujare je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva a jej odborným garantom je slovenský etnomuzikológ Oskár Elschek. Organizátorom je KrKS v Žiline v spolupráci s Kaštieľom Čičmany. Pre verejnosť je sprístupnená do 30. septembra v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00 (po dohode so zamestnancami KrKS aj v iných hodinách).