Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstavu pominuteľnosť okamihu prezentuje Milan Veliký v Žiline

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Výstava Milan Veliký Pominuteľnosť okamihu potrvá do 9. júla 2021.

Žilina 21. júna (TASR) – Kolekciu veľkoformátových farebných fotografií a čiernobiele fotografie - dokumenty s výrazným výtvarným vyznením - prezentuje fotograf Milan Veliký na výstave Pominuteľnosť okamihu v Rosenfeldovom paláci v Žiline.

Podľa kurátora výstavy Jána Krížika nazýva autor veľkoformátové farebné fotografie abstrakciami. „Tieto obrazy mi pripomínajú diela z obdobia analytického kubizmu, kde sa konkrétne objekty rozkladom tvarov priblížili k hranici abstraktnej maľby. V týchto autorových novotvaroch sa však objavujú náznaky nových konkrétnych prvkov, na ktoré upozorňujú názvy fotografií. Vzniká tak pozoruhodne jednotná a pôsobivá séria obrazov," podotkol Krížik.

Pripomenul, že čiernobielym dokumentom s výrazným výtvarným vyznením sa vravievalo "živá fotografia". „Fotografie sú dynamické a naozaj živé. Milan Veliký má prirodzený zmysel pre brilantnú kompozíciu a pre 'rozhodujúci okamih'. Na ten okamih však nečaká pasívne, ale rozhoduje o ňom on sám. Často mu pomôže komunikácia, väčšinou náhodná, s fotografovanými ľuďmi. Z jeho fotografií je cítiť empatiu a sympatiu k týmto ľuďom, čo je dnes vzácny úkaz," dodal kurátor výstavy.

Výstava Milan Veliký Pominuteľnosť okamihu potrvá do 9. júla 2021. Z verejných zdrojov ju podporil Fond na podporu umenia.