Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Žilinský raper so zdravotným postihnutím Majo Čuraj vydal prvý singel

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Singel vznikol počas tvorivých workshopov kultúrneho centra (KC) Stanica Žilina-Záriečie.

Žilina 17. mája (TASR) - Žilinský raper so zdravotným postihnutím Majo Čuraj vydal prvý oficiálny singel Kocka s hudbou a videoklipom Miroslava Tótha. Singel vznikol počas tvorivých workshopov kultúrneho centra (KC) Stanica Žilina-Záriečie.

Podľa producenta tvorivých workshopov Róberta Blaška sa s podporou z európskeho projektu Culture for Health podarilo vytvárať príležitosti pre kreatívnych ľudí hľadajúcich profesionálnu podporu pre rozvoj tvorby. "Majo je predovšetkým umelec a Downov syndróm nevníma ako nálepku, ktorá by ho mala definovať alebo limitovať," uviedol.

"Rapová hudba znamená pre mňa život, ktorý mám veľmi rád. Aspoň robím niečo, čo ma baví. Robiť klip bolo super, aj keď to bolo namáhavé, ale teraz sa z toho teším," povedal Čuraj.



Blaško doplnil, že Čuraj miluje hudbu a vo voľnom čase píše texty a tvorí. Vo svojich 40 rokoch mal prvýkrát k dispozícii profesionálne nahrávacie štúdio a hudobnú produkciu. Prvý oficiálny singel nahral na základe vlastných textov, priblížil.

"Majo má autentický zmysel pre humor. Tak som ho spoznal aj osobne, a hneď si ho obľúbil. Lepší text, ktorý v skratke vypovedá o stave spoločnosti, som dlho nezhudobňoval. Sám sa niekedy cítim ako v Kocke. Ak má byť rap o výpovedi, tak pre mňa je Majo raper číslo jeden," povedal skladateľ Tóth.

Predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina Harmónie Soňa Holúbková považuje Čurajovu tvorbu za prirodzený spôsob vyjadrovania. "Som nesmierne rada, že sa podarilo vytvoriť podmienky profesionálneho štúdia pre človeka so zdravotným postihnutím a môjho blízkeho priateľa Maja. Pevne verím, že ak umelci budú mať túto skúsenosť, nebudú sa pred takýmito ľuďmi uzatvárať a báť sa ich prijať do svojich radov," dodala.