Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Zimné slávnosti folklóru v Pravenci sa začali fašiangovým jarmokom

Veselým fašiangovým jarmokom v Pravenci v okrese Prievidza otvorili 24. ročník Zimných slávností folklóru. Je to podujatie, ktoré postupne prerástlo do široko spektrálneho projektu súčasných už 12. Zimných slávností Hornonitria. Na snímke folklórna skupina Lubená z Poluvsia počas vystúpenia. Pravenec, 15. februára 2015. Foto: TASR/Pavol Remiaš

„Toto podujatie je ojedinelé na Slovensku,“ konštatovala Ľudmila Húsková, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, ktoré slávnosti organizuje za podpory jednotlivých obcí.

Pravenec 15. februára (TASR) – Veselým fašiangovým jarmokom v sobotu (14. 2.) večer v Pravenci v okrese Prievidza otvorili 24. ročník Zimných slávností folklóru. Je to podujatie, ktoré postupne prerástlo do široko spektrálneho projektu súčasných už 12. Zimných slávností Hornonitria.

„Toto podujatie je ojedinelé na Slovensku,“ konštatovala Ľudmila Húsková, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, ktoré slávnosti organizuje za podpory jednotlivých obcí. „Prvýkrát sme ho pripravili v roku 199, cielene v zimných mesiacoch, keď sa nekonajú takmer žiadne folklórne festivaly. Osvedčilo sa. Je to skutočne jedinečná príležitosť na stretnutie členov folklórnych skupín, na výmenu skúseností, prezentovanie nového repertoáru aj na spoločnú fašiangovú zábavu. Výhodou je, že skupiny nie sú viazané nejakou tematikou, majú otvorené pole svojej tvorivosti, ale vystúpenia každoročne vo veľkej miere orientujú na práve prebiehajúce fašiangové obdobie,“ dodala Húsková.



Program bol skutočne pestrý a bohatý. Už úvodné vystúpenie v podaní folklórnej skupiny Lubená zo susednej obce Poluvsie to predznamenalo. Bubeník vyhlásil, že sa v dedine pred Popolcovou stredou uskutoční fašiangový jarmok. Potom sa na jarmoku odohrávali vtipné scénky o kupovaní a predaji vajíčok, vyšívaných ručníkov, topánok či plátna, sprevádzané piesňami a tancom.

Následne sa postupne predstavili členovia deviatich folklórnych a speváckych skupín, medzi nimi domáca spevácka skupina Vrbinka, Hôrky z Čerenian, Rokôška z Nitrianskeho Rudna, Boršina z Nitrianskych Sučian, Marinka z Novák, Hájiček z Chrenovca Brusna. Večer vyvrcholil vystúpením popredného folklórneho súboru Vtáčnik z Prievidze, vrátane skupiny seniorov Vtáčnika. Potom už nasledovala pravá fašiangová zábava pre účastníkov aj verejnosť.

Veselým fašiangovým jarmokom v Pravenci v okrese Prievidza otvorili 24. ročník Zimných slávností folklóru. Je to podujatie, ktoré postupne prerástlo do široko spektrálneho projektu súčasných už 12. Zimných slávností Hornonitria. Na snímke folklórna skupina Lubená z Poluvsia počas vystúpenia. Pravenec, 15. februára 2015.
Foto: TASR
Zimné slávnosti folklóru budú pokračovať ďalším podujatiami. V budúcom týždni sa v Poluvsí uskutoční Pamätnica zakladateľa miestnej folklórne skupiny Jozefa Strečanského a zároveň celoslovenská súťaž inštrumentalistov, hráčov na rôzne hudobné nástroje. V Porube zasa bude Deň detského folklóru. Začiatkom marca sa v Malinovej stretnú spevácke skupiny Spolkov karpatských Nemcov pod názvom Súzvuky. Zimné slávnosti vyvrcholia 7. marca prezentáciou tradičnej remeselnej a ľudovej tvorby majstrov Pravnianskej doliny.