Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Zimný štadión Ondreja Nepelu sa rozozvučí spevom 800 detí

Minister kultúry SR Marek Maďarič sa zúčastnil na skúške hudobnodramatického diela Legenda o rytieroch zo Sitna, kde 800 detí spolu s hercami a symfonickým orchestrom predstavilo ukážku k pilotnému projektu Viva zbor!. Foto: TASR/Michal Svítok

Skúšku desaťmesačného projektu si dnes pozrel minister kultúry SR Marek Maďarič.

Bratislava 18. júna (TASR) - Slávnostným uvedením hudobnodramatického diela Legenda o rytieroch zo Sitna vyvrcholí v piatok 21. júna projekt Viva zbor! Bratislavský Zimný štadión Ondreja Nepelu sa rozozvučí spevom 800 detí v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Skúšku desaťmesačného projektu, v ktorom sa stretli štvrtáci a piataci z bratislavských základných škôl spolu s hudobníkmi a hercami, si dnes pozrel minister kultúry SR Marek Maďarič. Ten označil obrovský projekt, ktorý sa začal v septembri na hodinách hudobnej výchovy a zmenil žiakov na interpretov a spolutvorcov umeleckého diela, za malý zázrak.

"Okrem toho, že to bude podľa mňa výnimočné predstavenie, tak to podstatné je, že týchto 800 detí počas školského roka bolo vtiahnutých do spolutvorby pôvodného diela, že doplnkom k ich vyučovaniu bola táto hra," uviedol Marek Maďarič na neformálnom stretnutí s médiami.

"Chcem veriť, že týchto 800 detí dostáva v detstve zásadný náboj k tomu, aby z nich boli kultúrni ľudia, či už sa niektorí budú venovať kultúre a umeniu, iní možno budú odteraz náchylnejší chodiť na divadelné predstavenia, na hudbu," doplnil na margo v našich končinách ojedinelého projektu, ktorý má u detí budovať hlbší vzťah ku kultúre, k umeniu, ale aj k samotnej tvorbe.



Nový umelecký druh

Na snímke hudobník Marián Čekovský. Bratislava, 18. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Je to nový umelecký druh, nie je to ani opera, ani muzikál, ani divadelná hra, je to novotvar, ale je v tom obsiahnuté výtvarno, herecké umenie, je v tom nádherné libreto, lebo tie texty sú o priateľstve, o láske, o rodine," priblížil Legendu o rytieroch zo Sitna Matej Drlička, riaditeľ agentúry Viva Musica! Podľa neho toto dielo nielen vychováva mladého diváka, ale najmä motivuje žiakov spievať na hodinách hudobnej výchovy.

O najväčšie pódium, aké kedy na Slovensku stálo, sa s deťmi podelia aj známi hudobníci, speváci a herci. Mimoriadny kontakt s nimi si vytvorili Marián Čekovský, Táňa Pauhofová, Lukáš Latinák a Zuzana Kronerová. V Legende o rytieroch zo Sitna ďalej účinkujú Ivo Gogál, Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný. Autorom hudby, ktorú deti spoznávali počas celého školského roka, je Oskar Rózsa. Textami do piesní prispel Peter Kollár, réžie koncoročného vystúpenia sa zhostil divadelný režisér Jakub Nvota.

Na snímke vľavo minister kultúry SR Marek Maďarič a vpravo Matej Drlička, riaditeľ festivalu Viva Musica!. Bratislava, 18. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok


Dobrá odozva od učiteliek

Na snímke autor hudby Oskar Rózsa diriguje hudobníkov a deti. Bratislava, 18. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Máme veľmi dobrú odozvu od učiteliek, ktoré sú nadšené. Maťo Drlička mal veľmi dobrú ruku pri výbere či už Oskara Rózsu alebo pána Kollára, pretože neskutočne dobre pracujú s deťmi a deti ich milujú," poznamenala Jana Kresáková, generálna riaditeľka Národného osvetového centra, ktoré sa na projekte spolupodieľa s agentúrou Viva Musica! a s podporou ministerstiev kultúry a športu.

Budúci školský rok by mal projekt Viva zbor! prebiehať nielen v Bratislavskom kraji, ale na území celého Slovenska a možnosť zapojiť sa dostanú všetky základné školy. "Podstatná bude aj odozva. Musí byť určitý úspech, kladná odozva, aby sme mohli ísť v ďalšom školskom roku na celé Slovensko," povedal pre TASR Maďarič.