Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Zlatý lev na XI. ročníku MittelCinemaFest v Bratislave

Foto: Taliansky kultúrny inštitút

Festival MittelCinemaFest sa uskutoční v dňoch 2. - 6.12. 2013 v Kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí 17 v Bratislave.

Bratislava 26. novembra (OTS) - Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Istituto Luce Cinecittà usporadúvajú tento rok už XI. ročník festivalu Mittelcinemafest, kde sa slovenskí filmoví priaznivci budú môcť zoznámiť s tým najlepším zo súčasnej talianskej filmovej tvorby. Najväčšími lákadlami v rámci tohto ročníka nepochybne sú víťazný film Benátskeho festivalu 2013 Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi), ako aj nový film od režiséra Paola Sorrentina Veľká nádhera /La Grande bellezza/. Tieto výnimočné snímky zachytávajú večné mesto Rím v celej jeho majestátnosti a rôznorodosti, pričom dva diametrálne odlišné filmárske prístupy pretavené do veľmi špecifických pohľadov na taliansku metropolu sú dôkazom originality oboch režisérov. Určite však netreba prehliadnuť ani ostatné tituly.

XI. festivalový ročník prichádza hneď po prehliadke venovanej Fellinimu, organizovanej Talianskym kultúrnym inštitútom v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom v Bratislave pri príležitosti 20. výročia režisérovho úmrtia. Zreteľný odkaz na osobnosť Felliniho sa v rámci XI. MittelCinemaFestu objavuje jednak v snímkach už spomínaných režisérov Gianfranca Rosiho a Paola Sorrentina, ako aj v poetickom biografickom filme Ettoreho Scolu “Che strano chiamarsi Federico”, snivom a nostalgickom rozprávaní o Felliniho živote, no predovšetkým o silnom priateľstve medzi dvoma režisérmi. Film je úplnou novinkou, v Taliansku mal premiéru 12. septembra.

Naopak filmy ako “Gli Equilibristi”/Na hrane/ v réžii Ivana de Mattea (hercovi Valeriovi Mastandreovi bol za film udelený Donatellov Dávid 2013 v kategórii najlepší herec) alebo “Viva la libertà” v réžii Roberta Andò (za tento film Valerio Mastandrea získal Donatellovho Dávida 2013 v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe, Dávida za najlepší scenár udelili rovnako tejto snímke) nám pripomínajú, že súčasná talianska filmová tvorba hovorí práve o nás, o tom, akí sme, o pocite zmätenosti, ktorý preniká celým svetom, a v ktorom ochabnutie kolektívnych hodnôt, politická kríza a kríza spoločnosti podrobujú tvrdej skúške naše krehké bytie.

Vyrozprávané príbehy sa dotýkajú rôznych aspektov talianskej spoločnosti, ako sú stereotypy v rozporuplnej realite jednotlivých talianskych regiónov, vzťah medzi mestom a vidiekom, pohlaviami a generáciami, jazykom a dialektom, neistota vo svete práce, nové scenáre vznikajúce v dôsledku rôznych zmien dôb. A tak sa skladá pestrofarebná mozaika, s ktorou sa my, Európania, môžme ľahko identifikovať.

Špeciálnym hosťom festivalu bude spomínaný režisér Ivano De Matteo, ktorý sa počas svojho pobytu v Bratislave okrem novinárov stretne aj so študentami VŠMU, aby sa s nimi podelil o svoje skúsenosti napríklad aj zo spolupráce so talianskou herečkou slovenského pôvodu Barborou Bobulovou.

Festival organizovaný Talianskym kultúrnym inštitútom v Bratislave sa stal neodmysliteľným miestom stretnutia stredoeurópskych milovníkov talianskeho filmu v tomto regióne, v Budapešti, Prahe aj v Krakove.

Hlavný organizátor: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Istituto Luce Cinecittà
V spolupráci s: Talianske kultúrne inštitúty v Budapešti, Krakove a Prahe, Bioscop - Kino Mladosť, Film Europe Media Company
Hlavný partner: Slovenské elektrárne, a.s., člen skupiny ENEL
Partneri: VÚB banka, a.s.
Mediálni partneri: Bigmedia s.r.o., časopis .týždeň, TASR, periodikum Kinečko