Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

VIDEO: Žltá Ivany Šebestovej prinesie divákom silný výtvarný zážitok

Na Facebooku Yellow/Žltá sa už objavili snímky z filmu. Foto: Facebook Yellow/Žltá

Žltá je, okrem intenzívnej farby radosti a života, príbeh opernej speváčky, príbeh kohokoľvek z nás.

Bratislava 25. augusta (TASR/Teraz.sk) - Do kín mieri Žltá - nový film režisérky, výtvarníčky a animátorky Ivany Šebestovej. Jej novinka otvorí prehliadku Projekt 100 spoločne s celovečernou snímkou slovenského režiséra Györgya Kristófa Out, ktorá mala premiéru na 70. ročníku filmového festivalu v Cannes.

Žltá je, okrem intenzívnej farby radosti a života, príbeh opernej speváčky, príbeh kohokoľvek z nás. "Je to film o voľnosti a radosti zo života, ale aj o strachu, ktorý týmto pocitom bráni. Hlavná hrdinka sa utieka do svojho vnútorného, prísne usporiadaného sveta. Prináša jej totiž pocit bezpečia, ale aj neslobodu. Našťastie, túžba po slobode je silnejšia než strach z neznámeho," poznamenala k snímke Ivana Šebestová.

Režisérka na scenári sedem minútového filmu spolupracovala s Katarínou Molákovou. "Veľkou oporou pri tvorbe je dobrý producent. Pri tomto filme som mala dve - Katarínu Kerekesovú a Ivanu Laučíkovú," hovorí na margo príbehu opernej divy, v ktorom dôležitú úlohu zohráva aj hudba. Tú skomponoval Michal Novinski. Okrem jeho skladieb zaznie vo filme aj ária od Geminiana Giacomelliho. Naspievala ju Katarína Kurucová a zahral Vlado Šarišský.

Najväčšia časť práce však prebiehala osamote v ateliéri, keďže ide o kreslenú animáciu. "Linkové podklady som animovala v počítači, jednotlivé políčka, ktorý bolo skoro 3000, som potom vytlačila na papier a jednu po druhej vymaľovala farbami. Najprv to bolo niekoľko tenkých vrstiev podkladovej farby, ktorá tvorí pozadie obrazu, a potom jednotlivé detaily. Ako v omaľovánke," prezradila autorka. Táto animačná technológia, kde každé políčko filmu je vyhotovené ako samostatný a kompletný obraz, sa volá aj totálna animácia. Diváci sa tak môžu tešiť na silný výtvarný zážitok, pri ktorom sa neraz budú cítiť akoby vstúpili do sveta maľovaného obrazu.

Výtvarnosti z filmu Žltá bude prezentovať počas Projektu 100 aj výstava v bratislavskom Kine Lumiére. Vernisáž sa uskutoční 6. septembra počas slávnostného otvorenia prehliadky.

TASR informovala PR manažérka filmu Mária Hejtmánková Lampertová.