Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Známa pieseň Tichá noc, svätá noc už má takmer 200 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pieseň Tichá noc, svätá noc po prvýkrát zaznela na Vianoce roku 1818 v kostolíku v rakúskom Oberndorfe.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Atmosféru a čaro Vianoc už takmer dve storočia umocňuje nielen v Európe, ale aj v iných častiach sveta známa pieseň Tichá noc, svätá noc, ktorá sa dnes už spieva vo viac ako 200 jazykoch. Aj na Slovensku sa táto svetoznáma rakúska pieseň hrá a spieva vo vianočnom období nielen v kostoloch, ale i na adventných a predvianočných koncertoch, počúvajú ju ľudia v domácnostiach i na verejných priestranstvách či v obchodných centrách.

Pieseň Tichá noc, svätá noc po prvýkrát zaznela na Vianoce roku 1818 v kostolíku v rakúskom Oberndorfe. Zaspievali ju duchovný Joseph Mohr a učiteľ a organista Franz Xaver Gruber. Text piesne zložil Joseph Mohr, rodák zo Salzburgu. Ten požiadal učiteľa Franza Xavera Grubera z Arnsdorfu, ktorý v Oberndorfe zastupoval organistu, aby k jeho básni skomponoval vhodnú melódiu s dvoma sólovými hlasmi a - pretože organ mal poruchu - so sprievodom gitary. Podľa tradície Gruber, dojatý textom piesne a jeho posolstvom pokoja a lásky, skomponoval za necelú hodinu nesmrteľnú melódiu, ktorá sa rýchle šírila aj do ďalších miest a obcí v Rakúsku aj v iných krajinách.



Joseph Mohr

Joseph Mohr (1792-1848) vyštudoval teológiu a v roku 1817 bol vysvätený za kňaza. Okrem spomínaného Oberndorfu pôsobil aj vo Wagraime, kde zomrel. Jeho hrob ešte stále navštevujú domáci a zahraniční turisti, najmä počas vianočných sviatkov.



Franz Xaver Gruber

Učiteľ a organista Franz Xaver Gruber (1787-1863) pochádzal z dedinky Unterweitzburg, kde sa narodil ako tretie dieťa v rodine chudobného tkáča. Jeho otec spočiatku o talente syna a jeho láske k hudbe nechcel ani počuť. Nadaného chlapca podporoval aspoň učiteľ, ktorý ho učil noty a hru na organ. Raz učiteľ ochorel a na prekvapenie miestnych veriacich ho skvele zastúpil dvanásťročný Franz. Hral tak nádherne, že obmäkčil aj otca, ktorý mu nielen dovolil ďalej za hudobne vzdelávať, ale mu aj sám kúpil harmónium.

Po štúdiách Gruber pôsobil ako organista v Arnsdorfe, neskôr v Oberndorfe spolu s kaplánom Mohrom. Zomrel v roku 1863 v mestečku Hallein, kde bol správcom chóru. Počas svojho života skomponoval okolo 90 cirkevných skladieb. Ani Gruber neupadol do zabudnutia. Na škole v Arnsdorfe je pamätná tabuľa pripomínajúca rodisko piesne Tichá noc, svätá noc. Dom, v ktorom skladateľ zomrel, zdobí jeho reliéf.