Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zomrel akademický maliar Rudolf Krivoš

Na archívnej snímke výtvarné dielo na retrospektívnej výstave slovenského akademického maliara Rudolfa Krivoša v Galérii mesta Bratislavy 25. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Diela Krivoša reprezentovali naše maliarstvo na najvyznanejších svetových prehliadkach.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel akademický maliar Rudolf Krivoš, posledný z členov Skupiny Mikuláša Galandu, ktorá výrazne ovplyvnila slovenské výtvarné umenie.

Profil akademického maliara Rudolfa Krivoša



Rudolf Krivoš sa narodil 16. novembra 1933 v Tisovci. V rokoch 1951 až 1956 absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave na oddelení figurálnej grafiky u profesora Jána Mudrocha. Za diplomovú prácu – olejomaľbu Vo vinárni – získal v roku 1956 Cenu VŠVU. V tom istom roku bol aj prijatý za člena Zväzu slovenských výtvarných umelcov. 

Rok po skončení štúdií sa stal spoluzakladateľom Skupiny Mikuláša Galandu nesúcej meno významného maliara, grafika a ilustrátora, ktorý patril k výrazným priekopníkom a propagátorom moderného umenia na Slovensku. Skupinu vytvorili v roku 1957 mladí umelci, ktorých spájali spoločné názory na umenie a svojou tvorbou sa prihlásili k tradícii slovenského moderného umenia. Krivošova tvorba predstavovala osobitú modifikáciu skupinového programu galandovcov.

Krivoš upozornil na seba už na bratislavskej výstave mladých výtvarníkov (1957), kde vystavoval portréty a autoportréty, v ktorých prehodnocoval mechanickú víziu optickej skutočnosti.

Osobitosť jeho tvorby je charakterizovaná originálnou výtvarnou formou. Maliarovými obľúbenými farbami boli farby zeme s použitím rozličných štruktúr v kombinácii s pieskom a dominantným motívom nanovo objavujúca sa ľudská figúra i nachádzanie identity človeka.

Krivoš sa zúčastnil na všetkých skupinových výstavách galandovcov a jeho diela sú zastúpené vo všetkých významnejších verejných galériách. Mal veľa samostatných výstav doma i v zahraničí, pričom jeho posledná veľká výstava sa konala v roku 2017 v Mirbachovom paláci v Bratislave.

Akademický maliar Rudolf Krivoš, maliarstvo ktorého je označované za "modernú klasiku", je nositeľom viacerých ocenení. V januári 2014 si prevzal z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní Pribinov kríž I. triedy.