Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zomrel americký spevák Scott McKenzie, preslávený hitom San Francisco

Scott McKenzie Foto: last.fm

Krátko pred smrťou McKenzieho prepustili z dvojtýždňovej hospitalizácie v nemocnici.

New York 20. augusta (TASR) - Americký spevák Scott McKenzie, ktorý sa v roku 1967 preslávil hitom San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), zomrel v sobotu 18. augusta v Los Angeles vo veku 73 rokov na následky závažnej neurologickej choroby. Oznámili to v nedeľu jeho austrálski priatelia Gary a Ralene Hartmanovci, ktorí prevádzkujú spevákovu oficiálnu stránku www.scottmckenzie.info.

"Bol to ten najhorší oznam za ostatných 15 rokov," povedal Gary Hartman tlačovej agentúre DPA. Hartmanovci navštívili McKenzieho niekoľkokrát v Los Angeles a boli s ním neustále v kontakte. O smrti umelca sa v austrálskom Perthe paradoxne dozvedeli od suseda, povedal Hartman DPA.

Krátko pred smrťou McKenzieho prepustili z dvojtýždňovej hospitalizácie v nemocnici. Od roku 2010 trpel Guillainovým-Barrého syndrómom, ktorý môže viesť k ochrnutiu. Žila sám so svojou mačkou Spider. Z hudobnej scény odišiel v roku 2009.

Scott McKenzie, vlastným menom Philip Blondheim, sa narodil 10. Januára 1939 v Jacksonville Beach v štáte Florida. V 50. rokoch krátko pôsobil v skupinách The Singing Strings a The Abstracts. Začiatkom 60. rokov sa pripojil k skupine Smoothies, ktorú viedol John Phillips, neskorší spoluzakladateľ kapely The Mamas and the Papas. Z nej vzniklo folkové trio Journeymen, ktoré vydalo na značke Capitol tri albumy a šesť singlov.



Po opadnutí záujmu o folkovú hudbu skúsil McKenzie sólovú dráhu. V roku 1967 nahral John Phillips, etablovaný už ako skladateľ, s McKenziem svoju skladbu San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), ktorá sa jedným z hitov hippies. Krátko nato nasledoval ďalší hit Like An Old Time Movie. McKenzie vydal dva albumy - The Voice of Scott McKenzie (1967) a Stained Glass Morning (1970).

Priateľstvo medzi McKenziem a Phillipsom trvalo dlhé roky. Obaja boli spoluautormi hitu Kokomo, ktorý v roku 1988 naspievala skupina The Beach Boys, pričom jeho prvú časť napísal Phillips už v roku 1964, keď s McKenziem žili na karibskom ostrov Svätý Tomáš. Autorstvo McKenzieho však spochybňoval producent piesne Terry Melcher.

V roku 1998 absolvoval Scott McKenzie turné po Veľkej Británii s Barrym McGuirom a dvoma speváčkami, pričom vystupovali ako The Mamas and the Papas. Po smrti Johna Phillipsa v roku 2001 vystúpil na spomienkovom koncerte na jeho pamiatku.