Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Zomrel americký spisovateľ sci-fi Harry Harrison

Spisovateľ používal v umeleckom svete viacero pseudonymov, napríklad Felix Boyd, Hank Dempsey, Cameron Hall, Philip St. John alebo Leslie Charteris.

Dublin/New York 15. augusta (TASR) - Renomovaný americký autor sci-fi literatúry Harry Harrison zomrel dnes vo veku 87 rokov. Potvrdenie smutnej informácie, ktorú priniesli anglosaské médiá, sa medzičasom objavilo aj na webovej stránke rodáka zo Stanfordu v americkom štáte Connecticut.

Spisovateľ, ktorý bol tiež uznávaným ilustrátorom a esperantistom, používal v umeleckom svete viacero pseudonymov, napríklad Felix Boyd, Hank Dempsey, Cameron Hall, Philip St. John alebo Leslie Charteris.

Mimozemšťanom a iným svetom sa venoval v desiatkach diel, v ktorých opakovane varoval pred militarizmom a hroziacim preľudnením našej planéty.

Najznámejšími prácami muža, ktorý spoločne s Brianom Aldissom zostavil aj viacero antológií daného literárneho žánru, boli aj do českého jazyka preložené diela Oceľová krysa, Bill, galaktický hrdina, Miesto, miesto! Viac miesta! a cyklus Planéty smrti.

Zosnulý strávil fázy života v rôznych krajinách, popri USA aj v Mexiku, Veľkej Británii, Dánsku a naposledy v írskej metropole Dublin.