Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel česko-americký jazzman George Mraz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od siedmich rokov sa venoval hre na husle, neskôr študoval na Pražskom konzervatóriu hru na kontrabas.

Praha 17. septembra (TASR) - Vo veku 77 rokov zomrel vo štvrtok český jazzový hráč na kontrabas Jiří Mráz, ktorý od roku 1968 žil a pôsobil v Spojených štátoch pod menom George Mraz. O úmrtí umelca informovali v piatok server denníka Lidové noviny a server Českého rozhlasu s odvolaním sa na jeho manželku Camillu Mrazovú.

Jiří Mráz sa narodil 9. septembra 1944 v juhočeskom meste Písek. Od siedmich rokov sa venoval hre na husle, neskôr študoval na Pražskom konzervatóriu hru na kontrabas. Už pred svojou emigráciou do USA patril k výrazným jazzovým talentom, koncertoval po celej Európe a vytváral si kontakty.

V roku 1968, tesne pred inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Česko-Slovenska, dostal štipendium na prestížnej americkej hudobnej univerzite Berklee College of Music v Bostone – podobne ako ďalší českí nadaní emigranti Jan Hammer alebo Miroslav Vitouš.

Na americkej scéne patril k najvyhľadávanejším spoluhráčom; nahrával alebo koncertoval s najväčšími ikonami jazzu 20. storočia – Ella Fitzgeraldová, Chet Baker, Dizzy Gillespie, Tommy Flanagan, Oscar Peterson, Jon Hendricks, Stan Getz, John Abercrombie, Michel Petrucciani, Pepper Adams, John Scofield a mnohí ďalší.