Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel český sochár Josef Nálepa

Český sochár Josef Nálepa Foto: youtube.com

Nálepovi pózoval pred 38 rokmi svetoznámy španielsky maliar Salvador Dalí.

Praha 14. júna (TASR) - Český sochár Josef Nálepa, ktorý bol autorom portrétov viacerých osobností českého kultúrneho a spoločenského života, zomrel v stredu v Prahe náhle vo veku 76 rokov zomrel v stredu v Prahe vo veku 76 rokov. V jeho ateliéri zostala nedokončená busta bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, informovali dnes české médiá.

Nálepovi zostal svetový primát, pretože pred 38 rokmi bol jeho modelom svetoznámy španielsky maliar Salvador Dalí. Na jedinom mieste sa vtedy sochár z bývalého Československa a niekdajší aktívny vyznávač vodného lyžovania zoznámil nielen s Dalího príbuznými, ale aj členmi skupiny Beatles alebo hercom Seanom Connerym, pripomenul bulvárny denník Blesk.

Je autorom búst takých osobností kultúry, ako sú Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Jiřina Bohdalová, Miroslav Horníček, Waldemar Matuška, Hana Hegerová, ale aj Květa Fialová, Radovan Lukavský či Peter Hapka. K 90. narodeninám obdaroval svojou prácou Tomáša Baťu, k 70. narodeninám venoval bustu Karlovi Gottovi.



Len nedávno Nálepa nechýbal na štadióne pražskej Dukly pri odhalení vlastnej sochy Josefa Masopusta - príspevku k 80. narodeninám svojho času najlepšieho futbalistu Európy. Rodák z Ostravy v roku 1969 vytvoril aj sochu prvého človeka, ktorý vstúpil na Mesiac - amerického astronauta Neila Armstronga, a to bezprostredne po tom, čo si vďaka televíznej technike vychutnal tento historický okamžik v priamom prenose.

Posledná rozlúčka s Nálepom, ktorý bol i osemnásobným majstrom Československa vo vodnom lyžovaní a neskôr po dve desaťročia trénerom reprezentácie v tomto športovom odvetví, sa uskutoční na Olšanskom cintoríne v Prahe 20. júna.