Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel Dmitrij Vrubeľ, maliar ikonického bozku na Berlínskom múre

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Maľba s názvom "Bože, pomôž mi prežiť túto smrtiacu lásku", niekedy titulovaná aj "Bratský bozk", sa nachádza na najzachovanejšom a najdlhšom úseku Berlínskeho múru.

Berlín 16. augusta (TASR) - Vo veku 62 rokov zomrel rusko-nemecký street artový umelec Dmitrij Vrubeľ, známy svojou ikonickou maľbou "bozku" na Berlínskom múre.

Informovala o tom v pondelok spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na webovú stránku ruského umeleckého magazínu The Art Newspaper Russia.

Vrubeľ skonal v nedeľu v berlínskej nemocnici. V júni bol hospitalizovaný s príznakmi ochorenia COVID-19, začiatkom augusta podstúpil operáciu srdca.

Umelec sa preslávil maľbou bozkávajúcich sa komunistických pohlavárov - sovietskeho vodcu Leonida Brežneva a východonemeckého lídra Ericha Honeckera.

Maľba s názvom "Bože, pomôž mi prežiť túto smrtiacu lásku", niekedy titulovaná aj "Bratský bozk", sa nachádza na najzachovanejšom a najdlhšom úseku Berlínskeho múru, v sektore známom ako East Side Gallery, na ulici Mühlenstrasse.

Výtvarník toto grafiti vytvoril v roku 1990. Okamžite si získalo veľkú obľubu a stalo sa symbolom zjednotenia Nemecka. Dielo sa objavuje aj na mnohých suveníroch.

V roku 2009 bola maľba z Berlínskeho múru odstránená, ale Vrubeľ ju opäť "zreštauroval". Maľba vznikla podľa fotografie z roku 1979, keď sa oslavovalo 30. výročie založenia Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

Dmitrij Vrubeľ sa narodil v roku 1960 v Moskve. Študoval na Moskovskej štátnej pedagogickej univerzite (MPGU). Od roku 1990 žil a tvoril v Nemecku.