Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Zomrel francúzsky herec Louis Jourdan, zloduch z bondovky Chobotnička

Na archívnej snímke Louis Jourdan s manželkou Berthe Fredriqueovou, 8. marca 1984 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Počas svojej dlhej hereckej kariéry dokázal, že okrem sladkých milovníkov vie stvárniť aj negatívnych hrdinov.

Los Angeles 16. februára (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrel v sobotu francúzsky herec Louis Jourdan, ktorý sa preslávil svojou úlohou vo viacerými Oscarmi ovenčenej muzikálovej komédii Gigi z roku 1958. Informovala o tom dnes BBC.

Hereckú kariéru začínal tento rodák z juhofrancúzskeho mesta Marseille vo francúzskych filmoch, avšak jeho sľubný herecký rast prerušila druhá svetová vojna. Jourdan odmietol hrať v nacistických propagandistických filmoch a vstúpil do francúzskeho hnutia odporu.

Po vojne odišiel na pozvanie producenta Davida Selznicka do Spojených štátov, kde sa stal jedným z najobľúbenejších francúzskych hercov v Hollywoode.

Tam si Jourdan od konca 40. rokov a v priebehu celých 50. rokov zahral po boku takých hviezd strieborného plátna, akými boli Joan Fontainová, Jennifer Jonesová, Grace Kellyová alebo Shirley MacLaineová. Romantická muzikálová komédia Gigi, v ktorej si zahral úlohu uhladeného Gastona Lachailleho, sa stala jedným z najúspešnejších filmov 50. rokov. Získala deväť Oscarov vrátane ocenenia v kategórii najlepší film.



V roku 1947 si Jourdan zahral vo filme slávneho režiséra Alfreda Hitchcocka Prípad Paradineová a v roku 1956 si po boku slávnej Grace Kellyovej zahral v snímke režiséra Charlesa Vidora Labuť.



Počas svojej dlhej hereckej kariéry dokázal, že okrem sladkých milovníkov vie stvárniť aj negatívnych hrdinov, čo dokázal vo filme noir Julie, kde stvárnil úlohu psychopatického manžela Doris Dayovej.



Ďalšieho zloducha stvárnil v roku 1983 v pokračovaní filmovej série o agentovi 007 Jamesovi Bondovi s názvom Chobotnička, kde stvárnil afganského princa v exile Kamala Chána.



Jourdanova hviezda sa na hollywoodskom Chodníku slávy objavila v roku 2010 a dočkal sa aj najvyššieho francúzskeho vyznamenania, Radu čestnej légie.