Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel herec a režisér Stanislav Remunda, partner Ivy Janžurovej

Foto: TASR/archív

Iva Janžurová a Stanislav Remunda spolu žila od 70. rokov minulého storočia a spoločne vychovala dve dcéry Theodoru a Sabinu. Obe sa presadili ako herečky, scenáristky a režisérky.

Praha 22. mája (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrel český divadelný a filmový herec a režisér Stanislav Remunda, partner Ivy Janžurovej, ktorý pred niekoľkými rokmi utrpel mozgovú mŕtvicu.

Remunda skonal v pondelok, informoval dnes spravodajský server iDNES.cz, ktorý citoval dcéru zosnulého Sabinu Remundovú.

Posledná rozlúčka sa bude konať iba v úzkom rodinnom kruhu, pretože to bolo želaním samotného Remundu, ktorý celý život nemal rád pohreby.

Jeho zdravotný stav sa v posledných týždňoch zhoršil. Partnerka a herečka Iva Janžurová sa oňho tak intenzívne starala, že odmietala všetky úlohy okrem toho najdôležitejšieho hosťovania.

Dvojica spolu žila od 70. rokov minulého storočia a spoločne vychovala dve dcéry Theodoru a Sabinu. Obe sa presadili ako herečky, scenáristky a režisérky.

Remunda vyštudoval herectvo v Brne, potom absolvoval rok aj na pražskej DAMU. Nastúpil do divadla S.K. Neumanna, neskôr sa stal členom súboru Divadla na Vinohradoch, kde pôsobil do roku 1991. Účinkoval v klasických hrách ako Cyrano z Bergeracu, Legenda o láske, Vojna a mier. Od 60. rokov sa v divadle presadil aj ako režisér - na konte má napríklad hry Mačka na rozpálenej plechovej streche, Líštičky, Noc s leguánom.

Od 40. rokov účinkoval takisto vo filme, kde v priebehu rokov spolupracoval s kultovými režisérmi Vojtěchom Jasným, Karlom Kachyňom či Jurajom Herzom. Výraznú úlohu dostal až vo filme Petrolejové lampy alebo v komédii Zlatá svadba.