Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel herec z Mojej tučnej gréckej svadby, stvárňoval otca s okenou

Na archívnej snímke zo 14. februára 2003 v Los Angeles zľava Louis Mandylor, Nia Vardalosová, Lainie Kazanová a Michael Constantine počas nakrúcania novej komediálnej série Môj veľký tučný grécky život, nakrútenej podľa úspešného filmu "Moja tučná grécka svadba." Foto: TASR/AP

Constantine bol potomkom gréckych prisťahovalcov a zrejme aj vďaka svojej skúsenosti z vlastnej rodiny bol v role svojrázneho otca taký autentický.

Los Angeles 10. septembra (TASR) – Vo veku 94 rokov zomrel americký herec Michael Constantine, ktorý sa celosvetovo preslávil vďaka filmovej komédii Moja tučná grécka svadba a v nej rolou otca, čo liečil veľa neduhov liehovým prostriedkom na leštenie okien.

Constantine zomrel 31. augusta vo svojom dome v Readingu v americkom štáte Pensylvánia. Správu zverejnenú rodinou potvrdila vo štvrtok pre agentúru AP aj hercova agentka Julia Buchwaldová.

Počas svojej kariéry Constantine účinkoval vo viacerých televíznych seriáloch. Zlom v jeho kariére nastal, keď dostal úlohu riaditeľa školy v televíznom seriáli Miestnosť 222. Za svoj výkon v ňom získal v roku 1970 cenu Emmy za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Preslávil sa však svojou prácou v komédii Moja tučná grécka svadba z roku 2002. Ide o príbeh Američanky s gréckym pôvodom – Touly –, ktorá sa zamiluje do anglosaského protestanta Iana Millera z vyššej strednej vrstvy.

Rolu Toulinho otca, Gusa Portokalosa, si potom Constantine zopakoval aj v televíznom seriáli Môj tučný grécky život, ako i v pokračovaní filmu Moja tučná grécka svadba 2 z roku 2016.

Ako pripomenula agentúra AP, film Moja tučná grécka svadba sa stal najlepšie zarábajúcou romantickou komédiou všetkých čias – zarobil 241,4 milióna dolárov.

Film nakrútili podľa divadelnej hry spisovateľky a herečky Nie Vardalosovej, ktorá stvárnila postavu Touly, a za päť miliónov dolárov ho produkovali Tom Hanks a Rita Wilsonová.

Vardalosová vo svojom tvíte vzdala hold filmovému Gusovi Portokalosovi, keď napísala, že „hrať s ním znamenalo aj príval lásky a zábavy. Tento muž, vďaka ktorému Gus ožil, mi bude vždy drahý. Vďaka nemu sme sa toľko nasmiali. Teraz si zaslúži odpočinok".

Agentúra AP poznamenala, že Constantine bol potomkom gréckych prisťahovalcov a zrejme aj vďaka svojej skúsenosti z vlastnej rodiny bol v role svojrázneho otca taký autentický.