Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel legendárny ilustrátor Jiří Šalamoun, kresliar Maxipsa Fíka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šalamoun bol emeritným profesorom a dlhoročným vedúcim ateliéru ilustrácie a knižnej grafiky na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe (UMPRUM), uvádza TN.cz.

Praha 1. apríla (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel významný český ilustrátor, výtvarník, grafik a spisovateľ Jiří Šalamoun. Preslávil sa ako kresliar animovaného seriálu Maxipes Fík. Pokladajú ho za legendu knižnej ilustrácie a animovaného filmu a jeho umenie krášli stovky kníh vrátane Hobita od autora J. R. R. Tolkiena, napísal v piatok portál TN.cz českej televízie Nova.

Šalamoun zomrel vo veku nedožitých 87 rokov vo štvrtok večer vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe.

Narodil sa 17. apríla 1935 v Prahe a za svojho života sa podieľal na ilustráciách stoviek kníh, na tvorbe animovaných filmov, okrem toho tvoril aj plagáty.

Bol emeritným profesorom a dlhoročným vedúcim ateliéru ilustrácie a knižnej grafiky na Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe (UMPRUM), uvádza TN.cz.

Vlani mal výtvarník výstavu v pražskom Múzeu Kampa pod názvom Jiří Šalamoun: Kto nevidel, neuverí, to mi verte.

"Dobrácky hovoriaci pes z kresleného animovaného večerníčka Maxipes Fík sa za posledných 40 rokov stal doslova národným hrdinom a ako takému je v autorovej dosiaľ najrozsiahlejšej retrospektívnej výstave právom venovaná podstatná časť expozície," napísalo vtedy Múzeum Kampa.

K úmrtiu umelca sa na sociálnych sieťach vyjadril aj český minister kultúry Martin Baxa. "Niektoré správy naozaj zarmútia. Zomrel ilustrátor, autor kreslených filmov a plagátov Jiří Šalamoun. Aj keď ilustroval napríklad i Tolkienovho Hobita, nielen v mojom srdci bude jeho meno navždy spojené s postavou Maxipsa Fíka. Česť jeho pamiatke!" napísal o Šalamounovi na Twitteri.