Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Zomrel jeden z najuznávanejších českých sochárov Stanislav Hanzík

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hanzík stvárnil portréty umelcov, vedcov, hudobných skladateľov, architektov, spisovateľov a iných významných osobností.

Praha 14. augusta (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel Stanislav Hanzík, jeden z najuznávanejších českých sochárov a čestný občan mesta Litvínov. Hanzíkove diela zdobia interiéry aj verejné priestranstvá mnohých miest. Informoval o tom v piatok internetový spravodajský portál Deník.cz. Umelec zomrel vo štvrtok 12. augusta.

Hanzík sa narodil 24. júla 1931 v Moste. Vyštudoval na pražskej Akadémii výtvarných umení, vzdelanie si doplnil vo Francúzsku. Jeho výtvarné diela sú zastúpené v galériách, ako aj v Národnom divadle v Prahe, v rotunde na vrchu Říp, či v pražskom Karoline.

Bol členom Spolku výtvarných umelcov Mánes. Pôsobil ako profesor na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Za plastiku "Svářeč" dostal v roku 1961 hlavnú cenu Biennale de la Jeunesse v Paríži. Londýnska spoločnosť portrétnych sôch mu v roku 1999 udelila medailu Jeana Massona Davidsona za portrét spisovateľa Bohumila Hrabala.

Jeho tvorbe je venovaná expozícia v litvínovskom paláci Valdštejnovcov. Pre mesto Litvínov vytvoril sochu hokejistu a trénera Ivana Hlinku, ktorý zahynul pri autohavárii.

Hanzík stvárnil portréty umelcov, vedcov, hudobných skladateľov, architektov, spisovateľov a iných významných osobností. Patrí medzi ne Božena Němcová, Karel Hynek Mácha, Bedřich Smetana, Jaroslav Seifert, Alfons Mucha, Karel Hašler a mnoho iných.

Mnohé z portrétovaných osobností sedeli priamo v jeho ateliéri na Nerudovej ulici v Prahe, napríklad fotograf Josef Saudek, herci Rudolf Hrušínský a Josef Kemr, či architekt Jaroslav Fragner.