Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel konceptuálny umelec Hans-Peter Feldmann

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Známy bol najmä vďaka svojim humorným počinom. Na tradičné portréty napríklad maľoval červené klaunské nosy a nastavoval tak zrkadlo umeleckej scéne.

Düsseldorf 4. júna (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel nemecký konceptuálny umelec Hans-Peter Feldmann. Agentúre DPA to v nedeľu potvrdil Gregor Jansen, riaditeľ Kunsthalle v západonemeckom meste Düsseldorf, odvolávajúc sa na vyjadrenie umelcovej rodiny.

Jansen priblížil, že umelec zomrel už 26. mája, čím potvrdil skoršie medializované správy.

Feldmann sa narodil v meste Hilden ležiacom východne od Düsseldorfu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko a neskôr študoval maliarstvo v rakúskom meste Linz, približuje DPA.

Známy bol najmä vďaka svojim humorným počinom. Na tradičné portréty napríklad maľoval červené klaunské nosy a nastavoval tak zrkadlo umeleckej scéne, píše DPA. Táto nemecká agentúra dodáva, že jedným z Feldmannových najznámejších diel je šesťmetrová ružová socha Dávida, voľne inšpirovaná tou Michelangelou.

Feldmanovi medzičasom vzdali poctu ako "výnimočnému umelcovi a dobrému priateľovi" mnohí ďalší nemeckí umelci či kurátori výstav.