Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Zomrel legendárny americký textár Hal David

Hal David Foto: TASR/AP

Spolu so skladateľom Burtom Bacharachom zložili desiatky populárnych hitov. Medzi najznámejšie patria "Raindrops Keep Fallin' On My Head, "Close to You" či "That's What Friends Are For".

Los Angeles 2. septembra (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel legendárny americký textár Hal David, ktorý v spolupráci so skladateľom Burtom Bacharachom zložil desiatky populárnych hitov. Oznámilo to v sobotu Americké Združenie Skladateľov, Autorov a Vydavateľov (ASCAP).



David zomrel v sobotu v nemocnici v Los Angeles na následky komplikácií vyvolaných mozgovou príhodou.

Rodák z New Yorku spolupracoval s Bacharachom od konca 50. rokov minulého storočia. Tento rok spoločne dostali Gerschwinovu cenu za populárnu hudbu, ktorú udeľuje knižnica amerického Kongresu. Na slávnostnom galakoncerte v Bielom dome sa vtedy zúčastnil aj prezident USA Barack Obama.



Duo má konte asi štyri desiatky úspešných hitov, ktoré vyšli na albumoch Dionne Warwickovej, Martyho Robbinsa, Toma Jonesa a ďalších známych hudobníkov. Medzi najznámejšie patria "Raindrops Keep Fallin' On My Head, "Close to You" či "That's What Friends Are For". Veľmi plodní boli David a Bacharach aj na poli filmovej a televíznej hudby.