Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Zomrel saxofonista Rolling Stones, najlepší kamarát Keitha Richardsa

Saxofonista svetoznámej britskej rockovej skupiny Rolling Stones Bobby Keys, ktorý účinkoval aj na nahrávkach s Johnom Lennonom a Ericom Claptonom, dnes zomrel vo veku 70 rokov v meste Franklin v americkom štáte Tennessee. Foto: TASR

Saxofonista svetoznámej britskej rockovej skupiny Rolling Stones Bobby Keys dnes zomrel vo veku 70 rokov v meste Franklin v americkom štáte Tennessee.

Nashville 2. decembra (TASR) - Saxofonista svetoznámej britskej rockovej skupiny Rolling Stones Bobby Keys, ktorý účinkoval aj na nahrávkach s Johnom Lennonom a Ericom Claptonom, dnes zomrel vo veku 70 rokov v meste Franklin v americkom štáte Tennessee.



Michael Webb, ktorý s Keysom hral na klávesové nástroje, oznámil, že hudobník zomrel doma po dlhej chorobe. Keys bol ešte tento rok na turné s Rolling Stones, ale zdravotný stav mu zabránil v ďalšom vystupovaní.

"Rolling Stones sú zdrvení stratou svojho veľmi drahého priateľa a legendárneho saxofonistu Bobbyho Keysa,"
uviedla skupina v oznámení. "Bobby bol pre kapelu jedinečným prínosom od 60. rokov. Bude nám veľmi chýbať," dodali hudobníci, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

Keys pochádzal z amerického štátu Texas. Hrať začal s priekopníkom rokenrolu Buddym Hollym a jeho skupinou The Crickets. Na hudobnej scéne sa objavil už ako 15-ročný, vypracoval sa a stal sa z neho špičkový štúdiový hráč a hudobník nenahraditeľný na turné. Jeho kariéra trvala 55 rokov.

Zakladajúci člen Rolling Stones, gitarista Keith Richards, vyhlásil: "Stratil som najväčšieho kamoša na svete a nedokážem vyjadriť smútok, ktorý cítim, hoci Bobby by mi povedal, aby som sa vzchopil. Úprimnú sústrasť všetkým, čo ho poznali a jeho lásku k hudbe."

Keys sa narodil v rovnaký deň ako Richards, 18. decembra 1943, a dvojica si vypestovala celoživotné priateľstvo, napísal britský denník Guardian na svojej webovej stránke.